Iran dozvolio posadi zarobljenog južnokorejskog tankera povratak u zemlju

Iran je dozvolio posadi zatočenog južnokorejskog tankera da napusti zemlju kao “humanitarni potez”, izvijestilo je jučer iransko Ministarstvo vanjskih poslova (info: FP).

“Kao dio iranskog humanitarnog poteza, posadi južnokorejskog tankera, optuženom za zagađivanje okoliša Perzijskog zaljeva, dopušteno je napustiti zemlju”, izjavio je glasnogovornik MVP Said Khatibzade.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Choi Chong Kun održali su 11. siječnja razgovore o dva glavna pitanja – nedavnom zarobljavanju tankera u Perzijskom zaljevu i vraćanju iranskog novca od prodaje nafte koji je blokiran na bankovnim računima u Seulu.

Podsjećamo: 4. siječnja, snage iranske revolucionarne garde presrele su južnokorejski naftni tanker MT Hankuk Chemi skupa s 20-eročlanom posadom, očito kao svojevrsni „as u rukavu“ u pregovorima sa Seulom o vraćanju Iranu oko 7 milijardi dolara, zamrznuto na južnokorejskim bankovnim računima. (O tome smo detaljnije pisali na poveznici ispod teksta.)

Tankerski rat: Indonezija zadržala dva tankera s iranskom naftom za Kinu

 

Komentari

komentar

You may also like