Iran: Francuz optužen za špijunažu, moguća smrtna kazna

Francuski državljanin Benjamin Briere (35) optužen je u Iranu za špijunažu i propagandu protiv države, kazao je njegov odvjetnik za AFP. Francuz je uhićen u svibnju 2020., navodno jer je snimao dronom na zabranjenom području.

Kazna za špijunažu je smrtna u Iranu, a za “propagandu protiv države” dobiva se između 3 mjeseca i godinu dana zatvora.

Objava o podizanju optužnice stiže nekoliko dana nakon što je sestra uhićenog, Bladine Briere objavila pismo u francuskom LE Point-u u kojem traži od francuskog predsjednika Macrona da povuče sve poluge kako bi Benjamin bio pušten. Ona tvrdi da je optužba “neosnovana” i da je njen brat postao “alat za pregovore”.

Iz francuske ambasade u Teheranu su javili kako su u stalnom kontaktu s uhićenim.

Uhićenja stranaca u Iranu i optužbe za špijunažu, češće su od kada je Trump povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma i uveo Iranu sankcije.

Profesor Mohammad Reza Djalili za VoaNews iznosi tezu kako je uhićenje stranaca i držanje njih kao “taoca” jedan od alata iranske diplomacije još od 1979. Strance puštaju nakon što Zapad oslobodi uhićene Irance kroz razmjenu. Tako navodi kako je puštanje uhićenih Amerikanaca Michael Whitea (2020.) i Xiyue Wanga (2019.) te Francuza Roland Marchala (2020.) bilo dogovoreno nakon što su pušteni uhićeni Iranci.





Komentari

komentar

You may also like