Iran i pregovori u Beču: SAD treba napustiti politiku Trumpa prema Iranu

Napredak u pregovorima moguć je samo ako SAD napusti politiku “maksimalnog pritiska” prema  Iranu koju je uveo Donald Trump, rekao je iranski glasnogovornik za PressTV. 

Trump je u svibnju 2018. naglo odlučio da SAD izlazi iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. (JCPOA) kojeg su potpisale SAD, UK, Francuska, Kina, Rusija, Njemačka i ostatak EU. Osim što se SAD povukao iz sporazuma kojeg je potpisao, uveo je jake sankcije Iranu i vršio pritisak na saveznike da učine isto. Iranska strana tvrdi da je Trump tada učinio sve što može da se SAD-u bude što teže vratiti u okvire sporazuma iz 2015.  Tvrde da neće činiti kompromise u odnosu na originalni sporazum.

Trumpova odluka unijela je tada prijepor među zapadne saveznike. Napuštanje sporazuma osudio je UN, sve veće države EU, Kina i Rusija. Trumpu tada nisu “okrenuli leđa” jedino Izrael, Saudijska Arabija i UAE.

Ipak, čini se da je Bidenova administracija malo “mekša” prema Iranu. SAD i Iran tvrde da pregovori idu u dobrom smjeru. Oprezno i sporo, ali prema zajedničkom dogovoru.

Komentari

komentar





You may also like