Iran i Rusija pozivaju na nastavak nuklearnih pregovora u Beču

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je danas da je Iran spreman nastaviti razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Lavrovom u Teheranu, prenosi AA.

Govoreći tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa Sergejem Lavrovom u Teheranu, Amir-Abdollahian je pozvao Sjedinjene Države da budu “realistične” u pogledu postizanja sporazuma o oživljavanju značajnog sporazuma. Lavrov je jučer stigao u Teheran u dvodnevni posjet, prvi otkako je vlada Ebrahima Raisija preuzela vlast prošle godine.

Amir-Abdollahian je izrazio nadu da će se razgovori koji se vode u Beču od travnja prošle godine o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. uskoro nastaviti, dodajući da je Iran “ozbiljan” u pogledu postizanja “dobrog i trajnog sporazuma”. Naime, pregovori su na pauzi od ožujka ove godine. Pregovori su zaustavljeni zbog ključnih nesuglasica između Teherana i Washingtona, kao što je američko uvrštavanje iranskog Zbora garde islamske revolucije (IRGC) na popis terorističkih organizacija.

Amir-Abdollahian tvrdi da je cijenio ulogu Rusije i Kine, u suprotstavljanju “protuiranskoj” rezoluciji na sastanku odbora UN-a, kojom se pozvao Teheran da pojača suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). Rusija i Kina glasale su protiv rezolucije koju su izradili SAD i njihova tri europska saveznika, dok su Indija, Pakistan i Libija bile suzdržane. Amir-Abdollahian je rekao da je vodeći iranski pregovarač Ali Bagheri u kontaktu sa svojim kolegom iz Europske unije Enriqueom Morom i tvrdi da će se pregovori uskoro vratiti na pravi put. Također je komentirao pojačane napetosti između Irana i njegovog najvećeg neprijatelja Izraela, rekavši da Teheran neće dopustiti Tel Avivu da “ugrozi stabilnost i sigurnost” u regiji. Što se tiče Ukrajine, iranski najviši diplomat je rekao da se Teheran protivi ratu i vidi dijalog kao jedino održivo rješenje za krizu. Također se nada da će u bliskoj budućnosti biti domaćin sastanka u formatu Astane o Siriji između Rusije, Turske i Irana u Teheranu.

Amir-Abdollahian je rekao da su se njegovi razgovori s Lavrovom odnosili na ukidanje viza i povećanje obima bilateralne trgovine između Teherana i Moskve. Lavrov je, pak, rekao da se Rusija nada da će SAD napraviti “racionalan izbor” vraćajući se nuklearnom sporazumu iz 2015. kojeg su jednostrano napustili u svibnju 2018. Također je pozvao Washington da ukine sve sankcije nametnute Iranu koje su u suprotnosti s uvjetima nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je potpisnica i Moskva. Najviši ruski diplomat rekao je da je trgovina između Moskve i Teherana prošle godine porasla za 80 posto na oko 4 milijarde dolara s fokusom na energetiku, transport i poljoprivredu. Lavrov se jučer navečer sastao s iranskim predsjednikom Raisijem. Tom je prilikom Raisi rekao da su “provokacije” SAD-a i NATO-a oblikovale rat u Ukrajini i pozivao je na koordinirane napore za odupiranje vojnoj ekspanziji NATO-a u zapadnoj Aziji.

Komentari

komentar
You may also like