Iran i Venezuela, dvije naftne supersile, potpisale sporazum o suradnji na 20 godina

Iran i Venezuela potpisali su tijekom posjeta venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura Teheranu 20-godišnji sporazum o suradnji između ove dvije zemlje pogođene američkim sankcijama. Potpisivanje sporazuma “pokazuje odlučnost visokih dužnosnika dviju zemalja za razvoj odnosa u različitim područjima”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi AFP.

Maduro je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u iranskoj prijestolnici, rekao da suradnja pokriva energetski i financijski sektor, kao i “zajednički rad na obrambenim projektima”. Uz Rusiju, Kinu, Kubu i Tursku, Iran je jedan od glavnih saveznika Venezuele, a isto kao i Venezuela je pod strogim američkim sankcijama.

“Venezuela je prošla teške godine, ali odlučnost ljudi, dužnosnika i predsjednika zemlje bila je da se odupru sankcijama”, rekao je Raisi tijekom konferencije za novinare koju je prenosila državna televizija. “Ovo je dobar znak koji svima dokazuje da otpor djeluje i da će natjerati neprijatelja na povlačenje”, dodao je iranski predsjednik.

U intervjuu s Madurom kasno u petak nakon njegova dolaska za iranski državni medij Tasnim rekao je da je njegov narod pozdravio iranski potez da pošalje tankere s gorivom u njegovu zemlju. “Isporuka nafte iz Teherana Caracasu bila je velika pomoć venezuelanskom narodu”, rekao je. Venezuelanski predsjednik je rekao da su Venezuelu i Iran ujedinjeni “zajedničkom vizijom” u vezi s međunarodnim pitanjima i da su obje zemlje žrtve prisilnih mjera Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. “Caracas i Teheran oblikovali su strategiju ekonomije otpora i rade na njenom širenju”, rekao je.

Uz 20-godišnji sporazum koji su potpisali ministri vanjskih poslova dviju zemalja, “Iran i Venezuela potpisali su dokumente o suradnji na političkom, kulturnom, turističkom, gospodarskom, naftnom i petrokemijskom polju”, objavila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Od 18. srpnja će uvesti izravne letove između Caracasa i Teherana “kako bi se promovirao turizam i unija naših zemalja”, rekao je Maduro dodajući da je “Venezuela otvorena za primanje turista iz Irana”. Iranski predsjednik također je naglasio važnost izravnih letova između dvaju glavnih gradova rekavši da bi to moglo utrti put za unapređenje “trgovinskih i gospodarskih odnosa, kao i zbližavanje dviju nacija”.

Bilateralne veze između dva proizvođača nafte bile su jake za vrijeme pokojnog venezuelanskog socijalističkog čelnika Huga Chaveza, a dodatno su ojačane pod njegovim nasljednikom Madurom. U svibnju se iranski ministar nafte Džavad Ovdži sastao s Madurom tijekom službenog posjeta Venezueli, koja ima najveće dokazane rezerve sirove nafte u svijetu. Ovdžijev posjet Venezueli uslijedio je samo nekoliko tjedana nakon rijetkog posjeta američkih dužnosnika Venezueli usred rasta globalnih cijena nafte zbog rata u Ukrajini. U ožujku je američko izaslanstvo održalo sastanak s Madurom, čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

Iran je veliki proizvođač nafte i rekao je u travnju da se proizvodni kapacitet vratio na razinu prije ponovnog uvođenja američkih sankcija pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. Iran je treća zemlja koju je Maduro posjetio ovog tjedna nakon putovanja u Tursku i Alžir.

Komentari

komentar

You may also like