Iran ima plan za Nagorno Karabah

Islamska Republika Iran je država koja neposredno graniči sa zonom sukoba u Nagorno Karabahu i ima državnu granicu i s Republikom Armenijom i s Republikom Azerbajdžanom. Kao takav, Iran je i više nego zainteresiran za sve što se događa u Južnom Kavkazu, poglavito kroz činjenicu da na sjeveru zemlje živi i velika azerska nacionalna zajednica koja čini oko 16% iranskog stanovništva tj. broji preko 10 milijuna ljudi. Osim  toga Iran, odnosno ranije Perzijsko carstvo imalo je veliki povijesni utjecaj na tom prostoru (tamo se sudaralo s utjecajem Ruskog i Osmanskog carstva), a ambicije Irana prema njemu niti danas nisu nepoznanica i taj prostor predstavlja aktivan interes iranske vanjske politike.

Od početka izbijanja najnovijeg rata za Nagorno Karabah, u više navrata eksplozije bombi odjekivale su i u iranskom pograničnom prostoru, zbog čega je službeni Teheran već izrazio svoju zabrinutost i pozvao obje sukobljene strane na prestanak vojnih djelovanja i pokretanje dijaloga, kao jedino mogućeg načina rješenja tog višedesetljetnog problema. A Iran je otišao i korak dalje.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzade izvijestio je o iranskom pripremljenom planu za završetak oružanog sukoba između Armenije i Azerbajdžana. Pri tom je ponovio spremnost Teherana na ulaganje svih mogućih napora za skori prekid vatre i obnovu pregovora o Nagorno Karabahu  (info: IRNA).

Iranski plan predviđa očuvanje teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana, povlačenje vojnih snaga iz zona ratnih djelovanja i početak pregovora, izjavio je Hatibzade. Izjavio je kako je nedopustiv oružani sukob na iranskoj granici i da je Teheran već pozvao svoje susjede na poduzimanje svih mjera opreza.

Podsjećamo: još 28. rujna zamjenik zapovjednika iranskih pograničnih snaga brigadni genaral Qassem Rezai upozorio je Aremeniju i Azerbajdžan  kako moraju bolje kontrolirati svoje vojne operacije i pograničnoj zoni s Iranom.
 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like