Iran jača proizvodnju dronova i njima opskrbljuje regionalne saveznike

Jučer su iransko Ministarstvo obrane i Zapovjedništvo iranske vojske potpisali sporazum o opskrbi iranske vojske najvećom serijom modernih bespilotnih letjelica. U prvoj fazi provedbe ovog sporazuma, iransko MO će u bliskoj budućnosti opskrbiti iransku vojsku s 1000 modernih izviđačkih i udarnih bespilotnih letjelica. Dokument su potpisali ministar obrane brigadni general Amir Khatami i vrhovni zapovjednik Vojske Islamske Republike general bojnik Abdul Rahim Mousavi.

Mousavi je izjavio kako se Iran trenutačno nalazi na “petom ili šestom mjestu na svijetu” s obzirom na njegov sektor bespilotnih letjelica, i  kazao je Iran “samodostatan u proizvodnji naprednih bespilotnih letjelica koje su nam potrebne”.

Iran je u završnoj fazi proizvodnje svog prvog širokotrupnog drona sposobnog pokriti udaljenost do 3.000 km, izjavio je 24. veljače zapovjednik iranskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Aziz Nasirzade. Dron, kodnog naziva Kaman-22,  opremljen je raznim vrstama “pametnog” naoružanja, kao i raznovrsnom optičkom i elektroničkom opremom. Izviđački i udarni dron sposoban je izvoditi zračne misije tijekom 24 sata.

Na sličnu temu danas se referirao i izraelski medij The Jerusalem Post.

On piše o incidentu koji se dogodio u utorak, kada je bespilotna letjelica oborena na sjeveru Izraela nakon što se približila granici. Medij navodi kako dronovi Izraelu predstavljaju sve veću prijetnju, uključujući i one iranske proizvodnje. Takav – iranski dron, koji je poletio iz sirijske baze At-Tiyas (T-4) u veljači 2018. godine, ušao je u isto izraelsko područje. Tada ga je Izrael oborio  helikopterom Apache u blizini Beit She’ana.

Međutim, prijetnje po Izrael toga tipa sve su veće tijekom sukoba u Gazi. Do ponedjeljka je srušeno najmanje šest bespilotnih letjelica lansiranih iz te palestinske enklave. Izrael je prvi put u borbi uporabio svoj taktički sustav proturaketne obrane Iron Dome kako bi uništio barem jednu od bespilotnih letjelica. Još jednog je oborio višenamjenski lovac F-16.





Prijetnja bespilotnim letjelicama za Izrael raste, a temelji se na iranskoj vojsci bespilotnih letjelica koju je Islamska Republika stvorila tijekom proteklog desetljeća, naglašava izraelski medij. Iran ima nekoliko linija izviđačkih i udarnih bespilotnih letjelica. Strategija Teherana i njegovih poslušnika u regiji je da se dronovi koriste kao krstareće rakete, što je posebno došlo do izražaja tijekom brojnih napada jemenskog šijitskog pobunjeničkog pokreta Ansar Allah (Allahovi pomagači, Huti) na naftna postrojenje i i druge objekte u Saudijskoj Arabiji.

Huti su opskrbljeni iranskom linijom bespilotnih letjelica Ababil i Qasef. Ovi se  dronovi lansiraju s posebne platforme i mogu prijeći nekoliko stotina kilometara prije udara. Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, pokazao je svoje bespilotne letjelice Shehab, slične Ababilu i Qasefu, tijekom ovog rata, navodi  The Jerusalem Post.

Komentari

komentar





You may also like