Iran je oslobodio dvoje britanskih državljana nakon što je London vratio dug od 530 milijuna $

Dvojica Britanaca-Iranaca zatvorena u Iranu zbog navodnih optužbi za špijunažu stigla su u zračnu luku Teheran kako bi se ukrcala na let kući nakon što su pušteni iz zatvora danas. Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anousheh Ashouri, koji su proveli 6, odnosno 5 godina u pritvoru u Iranu, oslobođeni su nakon što je UK podmirila davni dug Iranu, prenosi AA.

Britanski pregovarački tim bio je stacioniran u Teheranu tijekom proteklih nekoliko dana pregovarajući o uvjetima njihovog puštanja na slobodu nakon mnogih neuspješnih pokušaja u prošlosti. Prema izvješćima, njihovo oslobađanje uslijedilo je nakon što je britanska vlada pristala platiti dug od 530 milijuna dolara koji je dugovala Iranu zbog otkazanog ugovora o oružju 1970-ih. Britanska vlada je do sada odbijala podmiriti dug. 

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je rekla za Sky News da je dug od 400 milijuna funti ipak “legitiman dug” koji vlada želi platiti. Ona, međutim, nije potvrdila je li iznos plaćen u zamjenu za puštanje dvojca iz pritvora u Iranu. Zaghari-Ratcliffe, dvojna državljanka, je prvi put uhićena u travnju 2016. zbog optužbi za špijunažu u međunarodnoj zračnoj luci u Teheranu nakon što je, navodno, posjetila svoju obitelj. Tada je radila za poznatu medijsku agenciju Reuters. Ashoori, umirovljeni inženjer, uhićen je godinu dana kasnije pod sličnim optužbama dok je bio u posjeti svojoj obitelji u Iranu. Osuđen je na 10 godina zatvora. Oboje optuženika su odbacili optužbe.

Komentari

komentar

You may also like