Iran je “terorističkim činom” namjerno srušio putnički avion: odlučio kanadski sud

Kanadski Vrhovni sud u Ontariju presudio je kako je rušenje zrakoplova na letu PS752 Teheran-Kijev početkom 2020. bio namjerni “čin terorizma”, piše CBC.

Avion ukrajinskog operatera srušen je projektilima zemlja-zrak brzo nakon polijetanje iz Teherana. Umrlo je svih 176 ljudi, a više od pola njih su imali kanadsko državljanstvo ili stalno prebivališteu Kanadi. Incident se dogodio pet dana nakon što je američka vlada naredila ubijanje iranskog generala Qasem Soleimani-ja dronom.

Tri dana nakon obaranja zrakoplova, iranska vlada je priznala da je srušila zrakoplov, ali da je se to dogodilo slučajno jer su, navodno, zamijenili zrakoplov za krstareću raketu.

Kanadski Vrhovni sud presudio je kako nije u pitanju greška, već namjerni čin. Kriv je Iran i Iranska revolucionarna garda (IRGC), zaključuje se u presudi.

Presuda se temelji na zaključcima dvaju vještaka. Jedan od njih, dr. Bahman Jeldi zaključuje: “Ako se uzmu u obzir napredne tehnološke mogućnosti TOR-M1 sustava, dva radara i kontrolnog sustava, unaprijed poznatog plana leta, kontrolu zračnog sustava od strane iranske vojske i ispaljivanje ne jednog, već 2 projektila, tada nije moguće da je riječ o grešci. Postoji nekoliko kontrolnih sistema i procedura koje sprečavaju slučajno rušenje civilnog zrakoplova.”

Ovakva presuda je zapravo temelj daljnjeg pravnog postupanja, a to je traženje odštete od Irana od strane obitelji umrlih. Iran i iranski predstavnici nisu sudjelovali na suđenju. Nameće se pitanje kako tražiti i dobiti odštetu. Odvjetnik žrtava je predložio zapljenu iranske imovine u Kanadi i kod kanadskih saveznika, a spomenuo je mogućnost zaustavljanja i zapljenje iranskih naftnih tankera.





Komentari

komentar

You may also like