Iran je u svemir lansirao raketu s “tri uređaja”, tvrdi Teheran

Iran je u četvrtak objavio da je lansirao raketu-nosač satelita s tri uređaja u svemir, iako nije jasno je li neki od objekata ušao u orbitu. U izvješću državne televizije, kao i u izvješću agencije Mehr, nije navedeno kada je lansiranje obavljeno niti koju tehnologiju je raketa ponijela sa sobom. Međutim, lansiranje dolazi usred mukotrpnih pregovora u Beču oko iranskog nuklearnog sporazuma, stoga “tajmning” ima značaj. Prethodna lansiranja izazvala su osude od strane SAD-a i Zapada. Američko Državno tajništvo, Svemirske snage i Pentagon nisu odgovorili Reutersu na zahtjeve za komentarom. Ahmad Hosseini, iranski glasnogovornik ministarstva obrane, identificirao je raketu kao raketu klase “Simorgh” (Feniks). Rekao je da su tri uređaja poslana na 460 km udaljenosti.

Hosseini je rekao kako je “izvedba svemirskog centra i izvedba nosača satelita obavljena kako treba”. Lansiranje je opisao kao “početno”, sugerirajući da je projekt tek u začetku. No, dužnosnici su šutjeli o tome jesu li lansirani objekti doista stigli u orbitu. Iranski civilni svemirski program doživio je niz neuspjeha u posljednjih nekoliko godina, uključujući požare sa smrtnim ishodom i eksploziju rakete na lansirnoj platformi koja je privukla pozornost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Iranski državni mediji nedavno su ponudili popis nadolazećih planiranih lansiranja satelita za civilni svemirski program Islamske Republike. Iranska Revolucionarna garda vodi vlastiti paralelni program koji je prošle godine uspješno poslao satelit u orbitu. Potez je izazvao zabrinutost u Washingtonu o tome može li tehnologija korištena za lansiranje satelita unaprijediti razvoj iranskih balističkih projektila. Sjedinjene Države kažu da takva lansiranja satelita prkose rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja poziva Iran da se kloni bilo kakvih aktivnosti povezanih s balističkim projektilima sposobnim za slanje nuklearnog oružja. Iran, pak, tvrdi da lansiranja satelita i raketni testovi nemaju vojnu komponentu.

Satelitske slike koje je objavio AP vjerojatno su popratile pripreme za ovo lansiranje. Slike pokazuju pripreme u svemirskoj luci u pustinjskim ravnicama iranske ruralne provincije Semnan, nekih 200 km jugoistočno od Teherana. Tijekom proteklog desetljeća Iran je poslao nekoliko kratkotrajnih satelita u orbitu, a 2013. je lansirao majmuna u svemir. No, čini se da je vlada pod predsjednikom Raisijem pojačala svoj fokus na svemir. Iransko Vrhovno svemirsko vijeće sastalo se prvi puta nakon 11 godina.

Komentari

komentar





You may also like