Iran kaže da neće ostati “ravnodušan” ako se dokaže da ruska vojska koristi njihove dronove u Ukrajini

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je u ponedjeljak da Teheran neće ostati “ravnodušan” ako postane očito da Rusija koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje u Ukrajini. Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Rusija naručila oko 2000 bespilotnih letjelica od Irana, iste vrste za koju Kijev tvrdi da Moskva koristi u svojim napadima, piše AFP.

“Tijekom rata u Ukrajini… mi smo protiv naoružavanja i Rusije i Ukrajine”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, a prenosi ga Tasnim. “Nismo opskrbljivali Rusiju nikakvim oružjem ili bespilotnim letjelicama za upotrebu u ratu protiv Ukrajine”, tvrdi, ponavljajući prethodna poricanja. No, ovog puta je ustvrdio da dvije zemlje surađuju u obrani. Prvi iranski diplomat potvrdio je spremnost svoje zemlje na izravne pregovore s Ukrajinom o tom problemu i tvrdi da je to proteklih dana poručio i europskom predstavniku vanjske politike Josepu Borrellu: “Naglasio sam gospodinu Borrellu da ako nam postane jasno da je Rusija koristila iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine, da definitivno nećemo biti ravnodušni”.

Kijev i njegovi zapadni saveznici u više navrata optužuju Moskvu i Teheran za korištenje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u napadima na Ukrajinu posljednjih tjedana. To dokazuju i stotine snimki i fotografija. Iran je prethodno odbacio optužbe da je opskrbljivao Rusiju ovim oružjem. Rusija sve tiše poriče da se takav transfer ipak dogodio.

Ranije u ponedjeljak, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani odbacio je američke navode da je iransko vojno osoblje na Krimu kako bi pomogli ruskoj vojsci oko popravke dronova i obuke ruske vojske. “Snažno odbacujemo ovu informaciju”, rekao je Kanani na konferenciji za novinare. Tvrdnja Washingtona “ima za cilj odvratiti javno mnijenje od destruktivne uloge koju oni imaju u ukrajinskom ratu stojeći na jednoj strani sukoba i uvelike izvozeći oružje i opremu u Ukrajinu”, dodao je. U četvrtak je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao da su iranske snage “na terenu na Krimu”  i da je “Teheran sada izravno angažiran na terenu te da pruža oružje koje utječe na civile i civilnu infrastrukturu u Ukrajini.” Sjedinjene Američke Države, zajedno s UK i EU već su uvele sankcije Iranu zbog bespilotnih letjelica. Prošlog mjeseca Kijev je odlučio značajno smanjiti svoje diplomatske odnose s Teheranom.

Komentari

komentar





You may also like