Iran: Ministarstvo obrane tvrdi da je vojni objekt napadnut dronovima

Velika eksplozija dogodila se rano u nedjelju u vojnom objektu u središnjem Iranu, javljaju mediji. Eksplozija se dogodila u pogonu za proizvodnju strjeljiva iranskog ministarstva obrane u pokrajini Isfahan, objavila je državna televizija. Vlasti pokrajine Isfahan potvrdile su incident i navele da nema izvještaja o žrtvama.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je vojni objekt napadnut mikro dronovima, ali da napad nije uspio. Tvrdi se da je jedan od dronova pogođen sustavom protuzračne obrane objekta, dok su druga dva eksplodirala nakon što su se našli u obrambenim zamkama. Dodaje se da nema izvještaja o žrtvama, ali navodi se da je manja šteta nastala na krovu objekta.

Incident se dogodio usred sve većih napetosti između Irana i međunarodne zajednice oko teheranskog nuklearnog programa, piše DW.





Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., poznatog kao JCPOA, između Irana, Europske unije i šest velikih sila, zastali su nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma 2018. Pakt je imao za cilj spriječiti Teheran da nabavi nuklearno oružje. Iran je uvijek inzistirao na tome da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

“(Napad) nije utjecao na naše instalacije i misiju…i takve slijepe mjere neće imati utjecaja na nastavak napretka zemlje”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Povijest incidenata





Iran je izvijestio o nizu napada na svoje objekte u posljednjih nekoliko godina. Prošlog srpnja vlasti su rekle da su uhitile tim kurdskih militanata koji su radili za Izrael, a koji su navodno planirali dići u zrak “osjetljiv” obrambeni objekt u Isfahanu.

Drugom prilikom, Iran je rekao da je inženjer ubijen, a drugi zaposlenik ranjen u neobjašnjivom incidentu u vojnoj bazi i bazi za razvoj oružja Parchin istočno od Teherana – objektu za koji se sumnja da provodi testove eksplozivnih okidača koji se koriste u nuklearnom oružju, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA)

Godine 2021. iranske su vlasti rekle da su se uhvatile u koštac s “sabotažnim napadom” na civilno nuklearno postrojenje u Teheranu, bez pružanja dodatnih pojedinosti.

EU dogovorio nove sankcije Iranu, za sada neće označavati Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom

Komentari

komentar

You may also like