Iran: naći zamjenu za iransku naftu nije moguće

Iranski predstavnik u naftnom kartelu OPEC izjavio je danas kako se američki predsjednik Donald Trump prevario misleći kako Saudijska Arabija i drugi proizvođači mogu kompenzirati poremećaj isporuka nafte izazvan američkim protuiranskim sankcijama, objavio je Reuters.

Komentari iranskog predstavnika u OPEC-u Hosseina Kazempoura Ardebilija pojavili su se samo dan nakon što je Reuters izvjestio o rastu proizvodnje nafte u članicama te organizacije za 70 tisuća barela dnevno.

Količina proizvodnje u Saudijskoj Arabiji povećala se, ali bila je kompenzirana smanjenjem iranskih ponuda „crnog zlata“ u svezi proglašenih protuiranskih sankcija od strane SAD-a.

„Čini se kako je predsjednik Trump bio uhvaćen kao taoc Saudijske Arabije i pojedinih proizvođača, kada su izjavili da mogu nadomjestiti 2,5 milijuna barela iranskog izvoza dnevno, time ga potaknuvši na usvajanje protuiranskih mjera“, kazao je u intervjuu za Reuters iranski predstavnik Ardebili.

Podsjećamo: proizvodnja nafte u članicama OPEC porasla je u srpnju do maksimuma u 2018.g. jer su arapske zemlje Perzijskog zaljeva povećale proizvodnju, a njima se priključila i Republika Kongo. Proizvodnja nafte u članicama OPEC u srpnju je iznosila 32,64 milijuna barela dnevno. I dnevni porat proizvodnje od 70 tisuća barela u odnosu na lipanj također je najviši rast ove godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like