Iran nadoknađuje Rusiji dio tehnologije koja joj je teško dostupna zbog sankcija

Iran postaje “industrijski donator” Rusiji, piše Nezavisimaya Gazeta. Teheran sada zamjenjuje zemlje koje su nametnule sankcije Rusiji u pogledu tehnološkog izvoza. Dok su Moskva i Teheran oklijevali potvrditi suradnju oko vojnih dronova, oni ne skrivaju da se iranske plinske turbine isporučuju Rusiji, piše ruski medij.

“Imamo lokalnu proizvodnju turbina u nekoliko pogona, ali Rusija se priprema za izgradnju nekoliko velikih plinovoda odjednom, prema Kini i Turskoj, a domaće turbine jednostavno neće biti dovoljne. Zato pribjegavamo pomoći Irana jer se u ovom konkretnom slučaju radi se o turbinama za pumpanje plina kroz cjevovode“, objasnio je predsjednik uprave tvrtke “2K inženjering” Ivan Andrijevski. “Uvijek smo za velike projekte koristili uvoznu opremu, pa tako i onu tvrtke Siemens. Dakle, u ovom slučaju radi se tome da smo uvoz iz neprijateljskih zemalja zamijenili uvozom iz prijateljskih država. Udio uvoznih komponenti uvijek je bio visok u ovoj grani industrije, pogotovo kada je riječ o rezervnim dijelovima, odnosno turbinskim lopaticama i ležajevima. Ono što je bitno u pogledu iranske opreme jeste da se radi o uvozu kako turbina tako i njihovih rezervnih dijelova, ali i uslugama održavanja, precizirao je stručnjak.

“Postoji mnogo tipova turbina koje se koriste u zrakoplovima, hidroelektranama i motornim vozilima. Čak su i turbine namijenjene za pumpanje plina međusobno različite, pogotovo ako se radi o plemenitom plinu. Stoga je apsurdno reći da će Rusija zamijeniti uvoz svih vrsta ovih uređaja”, istaknuo je industrijski analitičar Nikolaj Dunajev. Prema njegovim riječima, u ovoj situaciji Iranci imaju slobodne kapacitete za proizvodnju opreme koja je Rusiji potrebna, a ponudili su i razumne cijene.

Komentari

komentar

You may also like