Iran: Nasilni prosvjedi zbog nestašice vode, uhićeno 67

Prosvjedi u iranskom gradu Isfahanu zbog presušivanja rijeke postali su nasilni, a policija je jučer uhitila 67 osoba. General policije Hassan Karami rekao je novinarima: “Uhitili smo 67 glavnih aktera i agitatora koji stoje iza problema”, dodajući da je u prosvjedima bilo od 2000 do 3000 “izgrednika”, prenosi DW.

Demonstracije se održavaju od 9. studenog u Isfahanu, oko 340 kilometara južno od Teherana. Poljoprivrednici i drugi okupili su se na koritu rijeke Zayandeh Rood, dok su protestirali zbog nestašice vode. Iran je za nestašicu vode okrivio sušu, ali kritičari kažu da je nestašica također posljedica lošeg upravljanja. Prosvjednici kažu da su vlasti preusmjerile vodu koja je trebala doći u grad i poslali je u susjednu pokrajinu Yazd.

Državni mediji izvijestili su o neodređenom broju  prosvjednika i policije koji su ozlijeđeni, jer su se strane sukobile. Novinska agencija Fars objavila je da su poljoprivrednici i lokalne vlasti u četvrtak postigli dogovor o distribuciji vode. Predsjednik Ebrahim Raisi sastao se s predstavnicima provincija Isfahan, Yazd i Semnan i dao uvjerenje da će se to pitanje riješiti. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Ned Price, očekivano, javio se na Twitteru i kazao da je Washington “duboko zabrinut zbog nasilnog gušenja mirnih prosvjednika”.

Civili su izvijestili o prekidu usluga mobilnog interneta u područjima gdje su se održavali prosvjedi, što je potvrdio i nadzorni nadzor Netblocks. Prosvjedi su posljednjih dana gotovo svakodnevna pojava u regiji pogođenoj sušom. Iranska novinska agencija objavila je da su dva buldožera korištena da bi uništili cijevi koje su vodile tamo gdje prosvjednici ne žele da ide: u regiju Yazd. Suše se u Iranu događaju već 30 godina, no učestalost i razmjer se u posljednje vrijeme povećao. Iranska meteorološka organizacija kaže da se 97 posto zemlje sada suočava s određenom razinom suše.

Komentari

komentar





You may also like