Iran nastavlja sa smrtnim kaznama kako bi odvratio prosvjede

U Iranu ne jenjavaju prosvjedi izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral, piše Anadolu.

Otkako su nemiri počeli krajem rujna, uhićene su tisuće ljudi. Mnogi su procesuirani na sudu ili im se još uvijek sudi, s najmanje 11 smrtnih kazni do sada.

U prvom je slučaju krajem listopada muškarac identificiran kao Mohammad Qabadlo optužen za “korupciju na zemlji” od strane posebnog Revolucionarnog suda u glavnom gradu Teheranu, prema detaljima koje je objavio ured tužitelja. Unatoč negodovanju u Iranu zbog suđenja Qabadlu, pet je ljudi osuđeno na smrt u Teheranu manje od mjesec dana kasnije, kako je 20. studenog izvijestila novinska agencija Mizan, novinska kuća povezana s pravosuđem zemlje.

Istog dana, agencija je potvrdila da je šestoj osobi izrečena smrtna kazna. Ova osoba, čiji identitet nije poznat, uhićena je tijekom prosvjeda u teheranskoj četvrti Sattar Khan i osuđena pod optužbom za “moharebeh”, što u prijevodu znači “vođenje rata protiv Boga”. Dana 29. studenog, drugi uhićeni prosvjednik Majidreza Rahnavard osuđen je na smrt pod istim optužbama, ovaj put od strane Revolucionarnog suda u Mashhadu. Već sljedećeg dana, pravosudne su vlasti objavile da je Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu za četvoricu iranskih državljana uhićenih u lipnju pod optužbom za suradnju s Izraelom. Muškarci su osuđeni na smrt pod optužbom za “obavještajnu suradnju” s Izraelom i “otmice”.

Osim nedavnog niza smrtnih kazni, Iran je također provodio pogubljenja tijekom nemira koji su još u tijeku. Dana 28. studenog, skupina za prava Baloch Activists Campaign rekla je da je najmanje sedam Baloch muškaraca pogubljeno u jugoistočnom Sistanu i pokrajini Baluchistan. Grupa je četvoricu od njih identificirala kao Abdullaha Salaha Zahija, Jamu Omarzahija, Nasera Omarzahija i Anoushirvana, čije prezime ostaje nepoznato. Identitet preostale trojice nije potvrđen. Dok su mediji bliski iranskoj vladi rekli da su neki od njih osuđeni zbog narkotika i optužbi za ubojstva, protivnici su njihova pogubljenja povezali s protuvladinim prosvjedima i vide to kao oblik “zastrašivanja”.

Također postoje tvrdnje da je u Sistanu i Balučistanu nedavno izrečen niz smrtnih kazni, produbljujući zabrinutost među organizacijama za ljudska prava. Javaid Rehman, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Iranu, također je osudio sve veću represiju nad prosvjedima i ono što je nazvao novom “kampanjom” smrtnih kazni protiv iranskih disidenata.





UN počeo istragu o represiji u Iranu

 





 

Komentari

komentar

You may also like