Iran neće nastaviti nuklearne pregovore dok Raisi ne preuzme vlast

Iran neće nastaviti pregovore u Beču dok novoizabrani Ibrahim Raisi ne zasjedne na mjesto predsjednika, kazao je danas diplomatski izvor pod uvjetom anonimnosti za Reuters.

Nije poznato odnosi li se to na 5.8., datum kada formalno postaje predsjednik ili na datum kada postavi vladu. Ipak, neimenovani diplomata je kazao kako su iz Irana to rekli službenicima EU koji sudjeluju u pregovorima u Beču. Tvrdi da su rekli da se razgovori neće održati prije sredine kolovoza. Zadnji, šesti krug razgovora, završio je prije skoro mjesec dana bez zaključka i bez dogovora o idućem terminu.

Iz SAD-a nisu htjeli komentirati ove navode koje je objavila agencija Reuters.

Prisjetimo se da su pregovori u Beču započeli u travnju. Kroz njih se pokušava iznaći dogovor između novog vodstva SAD-a te EU, Kine, Rusije i Irana kako bi se ponovno obnovio Iranski nuklearni sporazum iz 2015. (JCPOA) kojim bi se ograničio iranski program nuklearnog naoružavanja, a zauzvrat bi SAD uklonile ili smanjile sankcije Iranu.

Raisi do sada govorio da je spreman pregovarati, ali ne i raditi velike kompromise. Pravo je pitanje hoće li njegov stav išta u praksi mjenjati pored oduka ajatolaha Ali Hameneija.

Komentari

komentar





You may also like