Iran negira: 15 milijardi dolara u zamjenu za napuštanje obogaćivanja urana

Teheran je ovaj tjedan u zapadnim medijima demantirao izvješća u kojima se tvrdi da su Sjedinjene Države Iranu ponudile “odmrzavanje” iranske imovine u inozemnim bankama u iznosu od 15 milijardi dolara. U razgovoru za medij Nour News, obaviješteni dužnosnik u Teheranu te je navode odbacio, govoreći kako “Amerika nije dala takve ponude”, izvijestila je u petak, 2. travnja, iranska agencija Mehr.

Prema zakonu koji je ratificirao Mejlis (iranski parlament) krajem prošle godine, Iran je počeo postupak obogaćivanja urana na 20% kao odgovor na neuspjeh zapadnih zemalja oko ispunjavanja njihovih obveza iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu iz srpnja 2015. godine.

Teheran  je spreman u potpunosti se vratiti svojim obvezama prema JCPOA-u čim Washington ukine sve sankcije koje je protiv njega uvela Trumpova administracija 2018. g., nakon što je početkom svibnja iste godine jednostrano povukla SAD iz spomenutog sporazuma čiji su još potpisnici i Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska.

Osim političke volje Washingtona da ispuni svoje obveze prema JCPOA-i, nije potreban nikakav drugi plan za povratak Sjedinjenih Država nuklearnom sporazumu, izjavila je 30. ožujka iranska diplomatska misija pri UN-u, reagirajući tako na izvještaje koji su se dan prije pojavili u zapadnim medijima o pripremi novog prijedloga Teheranu od strane Bidenove administracije.

 

 





Komentari

komentar

You may also like