Iran nezadovoljan kršenjem primirja u Nagorno Karabahu

Na nepoštivanje usuglašenog primirja između sukobljenih strana u Nagorno Karabahu danas je reagirao i Iran. U priopćenju glasnogovornika tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Saida Hatibzade, navedeno je kako Teheran poziva Armeniju i Azerbajdžan na očuvanje privrženosti primirju i obnovu pregovora u okviru međunarodnog prava (info: IRNA).

Teheran poziva obje zemlje na međusobno „uvažavanje teritorijalne cjelovitosti i napuštanje okupiranih naseljenih točaka“. Hatibzade je osudio raketne napade na civilne objekte i civilnu infrastrukturu, te izrazio iransku spremnost za sudjelovanje u pregovorima između Armenije i Azerbajdžana.

Podsjećamo: 10. listopada o ovoj temi telefonski su razgovarali ruski i iranski predsjednici Vladimir Putin i Hassan Rouhani. Istoga dana u Moskvi je na razini ministara vanjskih poslova Azerbajdžana i Armenije, uz posredništvo ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova, postignut sporazum o prekidu vatre, koji se, međutim, na terenu učestalo krši, a dvije sukobljene strane za to optužuju jedna drugu.

 

 

Komentari

komentar





You may also like