Iran obustavio izvoz nafte u Francusku i Južnu Koreju

Izvoz iranske nafte u srpnju se nastavio smanjivati, što je reakcija na predstojeće potpuno uvođenje američkih sankcija protiv te države u studenom ove godine. Uvoz iranskog „crnog zlata“ smanjuju europski kupci, a isporuke u Francusku i Južnu Koreju već su u potpunosti obustavljene, priopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u svom mjesečnom izvješću.

„Izvoz iranske nafte pao je za 90 tisuća barela dnevno, na razinu od 2,19 milijuna barela na dan, jer europski kupci smanjuju svoj uvoz, a Južna Koreja ga je u potpunosti obustavila zbog predstojeće uspostave američkih sankcija u studenom. … Suglasno podatcima za praćenje brodova tvrtke Kepler, izvoz iranske nafte u Europu, uključno i Tursku, u srpnju se snizio na 140 tisuća barela dnevno, što na mjesečnoj razini iznosi 410 tisuća barela. Pri tom je taj pokazatelj 2017.g. iznosio 750 tisuća barela dnevno. A isporuke u Francusku posve su obustavljene“, navodi se u izvješću IEA.

Štoviše, navodi se dalje, američka administracija odbacila je molbu francuske energetske tvrtke Total za izuzeće od američkih sankcija, što bi joj omogućilo nastavak aktivnosti u Iranu i očuvanje svog učešća u (plinskom) projektu „Južni Pars 11“.

Podsjećamo: Donald Trump je 6. kolovoza objavio potpisivanje izvršnog ukaza o uspostavi američkih sankcija protiv Irana, koje su bile ukinute nakon postizanja nuklearnog sporazuma s tom zemljom u srpnju 2015.g. Prvi sankcijski paket, koji je na snagu stupio 7. kolovoza, brani tvrtkama provedbu operacija u kojima sudjeluje iranska vlada, vezano uz kupnju državnih obveznica SAD-a, dolarske aktive i plemenite metale.

Drugi paket sankcija, koje se odnose na iranski energetski sektor, stupit će na snagu početkom studenog ove godine, a one prijete i onima koji s njim budu surađivali. Taj će paket uključivati i zabranu „financijske, materjalne i tehničke suradnje“ s iranskom Nacionalnom naftnom tvrtkom i naftnom trejding tvrtkom Naftiran Intertrade Company, kao i iranskom središnjom bankom.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like