Iran od danas prekida izvršenje pojedinih obveza iz nuklearnog sporazuma

Foto: The Conversation:  An International Atomic Energy Agency inspector at Iran’s Natanz facility, 2014.

Iran od 15. svibnja i službeno obustavlja ispunjenje dijela svojih obveza u okviru sporazuma o njegovom nuklearnom programu iz srpnja 2015. godine. O tome je priopćila iranska agencija ISNA, pozivajući se na izvor u iranskoj Agenciji za atomsku energiju.

Iran sada ponovo može početi rad na obogaćenju urana i nizu drugih poteza ukoliko supotpisnici spomenutog sporazuma (bez SAD-a, koje su se iz nejga samostalno povukle) u roku od 60 dana ne ispune zahtijeve Teherana.

Taj je rok 8. svibnja objavio osobno iranski predsjednik Hassan Rouhani, zatraživši od potpisnica sporazuma postizanje konsenzusa za pregovaračkim stolom. Radi se o glavnim iranskim interesima koji se odnose na nastavak izvoza nafte i, poglavito, na uspostavu sustava bankovne naplate s ciljem izbjegavanja američkih sankcija. Nakon isteka toga roka, a ukoliko do konsenzusa ne dođe, „Iran planira obnoviti obogaćivanje urana i modernizirati nuklearni reaktor za tešku vodu u Araku“. Osim toga, u tom će slučaju Iran obnoviti i prodaju obogaćenog urana i teške vode.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like