Iran od UN-a traži ograničenje američkih aktivnosti u Perzijskom zaljevu

Iran od Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne zajednice traži da pozovu Sjedinjene Države na zaustavljanje njihovih destabilizirajućih poteza u Perzijskom zaljevu, navodi se u pismu iranskog veleposlanika u UN-u Eshag al-Habiba.

“Američki vojni avanturizam u Perzijskom zaljevu i Omanskom (arapskom) moru pojačao se, poglavito posljednjih tjedana. Osim slanja naprednog i visokotehnološkog oružja u regiju tijekom posljednjih nekoliko tjedana, Sjedinjene Države izvele su i niz provokativnih vojnih akcija ”, navodi autor pisma kojeg je dostavilo iransko veleposlanstvo pri UN-u.

Radi se, kako se navodi, o provokativnim akcijama koje uključuju letove američkih strateških bombardera posljednjih dana iznad Perzijskog zaljeva.

Takve mjere, navodi al-Habib, pogoršale su ionako napeto stanje u ovoj nestabilnoj regiji. Takve militantne tendencije mogle bi pogoršati stanje do alarmantne razine.

“Jasno je da su Sjedinjene Države u potpunosti odgovorne za sve posljedice”, navodi se u pismu.

„Budući da je takav vojni avanturizam očito u suprotnosti s UN-ovim ciljevima i načelima i ima ozbiljne implikacije na regionalni i međunarodni mir i sigurnost, očekujemo da će Vijeće sigurnosti UN-a prisiliti Sjedinjene Države na pridržavanje načela i pravila međunarodnog prava…





Podsjećamo:

Američki strateški bombarderi B-52, sposobni za nošenje nuklearnog oružja, 30.prosinca obavili su letove nad Bliskim istokom, osmišljene kako bi Iranu pokazali snagu i odvratili ga od “brzopletih poteza” u regiji, izvijestio je CNN.

Dužnosnici Pentagona kažu da je “vojni prikaz mišića” osmišljen kako bi upozorio Teheran da ne napada američke interese ili osoblje u danima uoči prve obljetnice atentata na američkog zrakoplova na legendarnog iranskog generala Qasema Soleimanija  (3. siječnja, 2020.).





Međutim, u isto vrijeme je vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Christopher Miller ranije donio odluku o odustajanju od raspoređivanja nosača zrakoplova USS Nimitz u Perzijskom zaljevu, povlačeći ga iz regije i time upućujući Iranu “jasan signal za deeskalaciju”, izjavio je američki vojni dužnosnik za CNN.

CENTCOM: Rizik povećan, ali rata s Iranom još neće biti

 

Komentari

komentar

You may also like