Iran od utorka ipak nastavlja s nuklearnim pregovorima

Iran će 21. listopada nastaviti nuklearne pregovore sa svjetskim silama koji su prekinuti u lipnju, izjavio je u nedjelju iranski zastupnik nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amirom-Abdollahianom.

“Razgovori s grupom počet će u četvrtak u Bruxellesu”, rekao je Ahmad Alirezabeigui za novinsku agenciju Fars nakon zatvorene sjednice s Amirom-Abdollahianom. Sastat će se četiri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: UK, Kinu, Francuska i Rusija, zajedno s Njemačkom. Iran i ovih pet država otvorili su u travnju u Beču razgovore s Europskom unijom (EU) koja je također nazočila, dok su SAD sudjelovale u neizravnim pregovorima (i pri tome zastupali interese Izraela kojemu je jako bitno što se događa s Iranom u regiji).

SAD, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i UK postigle su sporazum u Beču s Iranom o nuklearnom programu 2015. No, Washington je naknadno pod predsjednikom Trumpom povukao Ameriku iz sporazuma 2018. godine i ponovno uveo stroge ekonomske sankcije Iranu. Od tada se Teheran, koji inzistira na tome da je njegov nuklearni program samo za civilnu upotrebu, također povukao iz poštivanja mnogih svojih obaveza dogovorenih sporazumom.

Trumpov nasljednik Joe Biden rekao je da se spreman vratiti SAD u okvire sporazuma ako se islamska republika ponovno bude pridržavala svojih nuklearnih ograničenja. Diplomatski šef EU-a Josep Borrell izjavio je u petak da je “spreman” sastati se s iranskim čelnicima u Bruxellesu kako bi pokušali oživjeti sporazum. Drugi iranski zastupnik, Behrouz Mohebbi Najmabadi, rekao je u nedjelju na Twitteru da će se pregovori nastaviti “ovog tjedna”. Ipak, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kao i mnogi drugi analitičari tvrde da Teheranu nedostaje samo nekoliko mjeseci od prve nuklearne bombe. Razvoj takvog oružja bitno bi promijenio odnose moći u toj, ionako nemirnoj, regiji svijeta.

Komentari

komentar





You may also like