Iran odbio poziv EU-a za sastanak o nuklearnom sporazumu

Iran je u nedjelju odbio Europsku uniju koja je pozvala Teheran na neformalni samit o nuklearnom sporazumu, piše Politico.eu.

“Vrijeme nije sazrelo za predloženi neformalni sastanak”, objavio je na Twitteru glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sajed Katibzadeh.

Podsjetimo, zamjenik glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje, Enrique Mora, prošloga je mjeseca predložio neformalni sastanak o nuklearnom sporazumu, odnosno o njegovu oživljavanju, o čemu se afirmativno izrazila administracija Joea Bidena.

Podsjetimo, Teheran i Washington ne mogu se dogovoriti oko modaliteta povratka u sporazum. Teheran zahtijeva da se prvo ukinu američke gospodarske sankcije, dok Washington zahtijeva da Iran prvo preuzme obveze iz sporazuma, odnosno da ne obogaćuje uran (što sada radi) iznad razina dopuštenih sporazumom.

Američki je predsjednik Donald Trump 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), tvrdeći da sporazum ne ograničava iranski nuklearni program. Nakon povlačenja iz sporazuma nametnuo je oštre ekonomske sankcije Iranu, na što je Iran uzvratio znatnim prekoračenjem (skoro šesterostrukim) dopuštenih granica obogaćivanja urana.

Komentari

komentar





You may also like