Iran odgovorio na glasine o izraelsko-američkim vojnim vježbama

Vojni dužnosnik u Teheranu upozorio je da će agresori platiti “visoku cijenu” kao odgovor na brojne izvještaje da Izrael traži pomoć SAD-a ili barem odobrenje za pripremu napada na iranska nuklearna postrojenja. Prošlog su tjedana nastavljeni razgovori s ciljem da se vrati na snagu nuklearni dogovor sklopljen između Irana i svjetskih sila 2015. godine. Istovremeno, niz izvješća u izraelskim i američkim medijima postavlja hipotezu o mogućim “drugim opcijama”, ako diplomacija ne uspije. Prema posljednjim navodima, izraelski ministar obrane Benny Gantz izvijestio je američkog ministra obrane Lloyda Austina tijekom svog posjeta SAD-u o pripremama i vježbama za potencijalni vojni napad protiv nuklearnih postrojenja ovog najvećeg izraelskog regionalnog neprijatelja.

“Sve takve vježbe, ako naruše iranski zračni prostor, smatrat će se činom agresije na koji ćemo odgovoriti”, rekao je neimenovani vojni dužnosnik iranskoj poluslužbenoj agenciji Nournews. “Takvim vježbama će oni osigurati nama uvjete za testiranje naših projektila sa stvarnim ciljevima i to će skupo koštati agresore”.

Ova napeta retorika dolazi  tijekom obnove razgovora u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., službeno poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Pregovori i dalje nisu otišli daleko, a Teheran kontinuirano zahtijeva da Washington u potpunosti ukine sankcije prema Iranu. “Definitivno nećemo pristati na ništa manje od izvornog JCPOA sporazuma i sve drugo će zasigurno biti crvena linija za Islamsku Republiku Iran”, rekao je jučer glavni pregovarač Teherana, Ali Bagheri Kani za Press TV.

Sporazum JCPOA zapravo se raspao nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano odstupio iz njega 2018., optužujući Teheran da je na neki način prekršio “duh” sporazuma. Od tada je Washington ponovno uveo stare sankcije i uveo nove mjere protiv Teherana. U međuvremenu, Iran je odustao i od svojih ugovornih obveza i počeo naglo obogaćivati uran i proširivati svoj nuklearni program. To je razvoj koji jako plaši Izrael.

Komentari

komentar





You may also like