Iran opet prijeti zatvaranjem pomorskih putova

Ukoliko se nastave pritisci američke administracije na Iran, tamošnje vlasti upozoravaju na negativne posljedice koje će takva politika imati za pomorske prijevoznike nafte na regionalnoj, ali i na svjetskoj razini.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani danas se susreo s vrhovnim vjerskim vođom Alijem Hameneijem i članovima iranske vlade. Tijekom sastanka Rouhani je upozorio SAD i druge zemlje na posljedice zbog njihovog nastojanja za potpunim prekidom izvoza iranske nafte.

„Svjetske države znaju kako u slučaju smanjenja izvoza nafe iz Irana na nulu međunarodni pomorski putovi neće biti tako sigurni, kao ranije. Jednostrani pritisak na Iran neće im zato dati nikakvu prednost i ne jamči njihovu sigurnost u regiji i svijetu u cjelini“, kazao je iranski predsjednik.

Iranska je vlada u više navrata upozoravala SAD na posljedice provedbe „nepredvidljive“ vanjske politike, kao i o rizicima vojnoga sukoba na Bliskom istoku zbog moguće propasti sporazuma o iranskom nuklearnom programu nakon američkog jednostranog povlačenja iz istog u svibnju prošle godine.

Upravo je o tome, u srijedu, 21. kolovoza, u Stockholmskom institutu SIPRI govorio iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif: „Predsjednik Trump ne može računati na to da će se on ponašati nepredvidljivo, a da će drugi biti predvidljivi. Nepredvidljivost dovodi do uzajamne nepredvidljivosti. Uzajamna nepredvidljivost dovodi do kaosa. Nemogućnost postizanja suglasnosti (o provedbi obveza iz nuklearnog sporazuma) u lošijoj varijanti dovest će do rata, i u tom će slučaju izgubiti svi: u ratu nema pobjednika.“
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like