Iran oslobodio britanski tanker „Stena Impero“

Iran je u ponedjeljak, 23. rujna, oslobodio britanski tanker „Stena Impero“, kojega su u srpnju, u Hormuškom tjesnacu otele snage iranskog Korpusa straže islamske revolucije zbog navodnog kršenja pravila međunarodne plovidbe, ali puno vjerojatnije kao odgovor na britansko zauzimanje iranskog tankera Grace 1 u vodama Gibraltara dva tjedana ranije (4. srpnja). Inače tanker „Stena Impero“ u vlasništvu je švedske tvrtke Stena Bulk, ali plovi pod britanskom zastavom.

Nakon izvršenih pravnih procedura od strane nadležnih iranskih tijela, britanski tanker sada slobodno može napustiti luku Bandar-Abbas na jugu Irana i iranske teritorijalne vode.

Podsjećamo: pravosudne vlasti britanskog prekomorskog teritorija Gibraltara su 19. kolovoza oslobodile iranski tanker Grace 1, skupa s naftom koju je prevozio (i koju je prije nekoliko tjedana isporučio Siriji u tamošnjoj luci Tartus iako je upravo zbog nafte bio i otet od strane britanskih specijalaca, koji su se pozvali na njegovo kršenje naftnog embarga protiv Sirije, uvedenog od strane EU 2011. godine, te ga zato predali gibraltarskim vlastima). Gibraltarsko pravosuđe odluku o oslobađanju iranskog tankera donijelo je usprkos oštrom američkom protivljenju i zahtjevima Washingtona da se takva odluka ne usvoji, a tanker preda SAD-u.

Zbog takvog scenarija i očekivao se identičan iranski potez u odnosu na danas oslobođen tanker „Stena Impero“ (vidi link ispod teksta).

Zoran Meter: „DOSJE IRAN“ (1): ZAŠTO JE OSLOBOĐEN IRANSKI TANKER 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like