Iran osudio rezoluciju IAEA-e, prijeti protumjerama

Iran je osudio najnoviju rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i zaprijetio poduzimanjem protumjera, izvještava Reuters.

“Ovaj korak IAEA-e nije bio konstruktivan i stoga ćemo poduzeti odgovarajuće protumjere”, rekao je u subotu Ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian, prenosi državna novinska agencija IRNA. Nije ulazio u detalje.

Upravni odbor IAEA-e optužio je u četvrtak Teheran za nedostatak transparentnosti u vezi s iranskim nuklearnim programom i neizravno zaprijetio sazivanjem Vijeća sigurnosti UN-a. Iranski izaslanik pri IAEA-i Mohsen Naziri izjavio je potom da “politički ciljevi utemeljitelja ove antiiranske rezolucije neće biti ostvareni, ali bi mogli utjecati na konstruktivne odnose između Teherana i Agencije”

U rezoluciji, koju su u četvrtak izradile Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka, navodi se da je “bitno i hitno” da Iran objasni podrijetlo čestica uranija i općenito pojača suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Rezolucija o tome donesena je u Beču. Amirabdolahian je rekao da je rezolucija politički motivirana te da je nastala pod pritiskom SAD-a, javlja IRNA. Dan nakon što je Upravno vijeće atomske agencije zatražilo objašnjenje za tragove uranija na tri neprijavljene lokacije, čelnik organizacije Rafael Grossi izjavio je da je IAEA svjesna svih iranskih aktivnosti,

Teheran uvijek naglašava da nuklearnu tehnologiju koristi samo u miroljubive svrhe, ali nedostatak suradnje s IAEA-om i proizvodnja uranija izazivaju zabrinutost Zapada zbog moguće vojne svrhe iranskog nuklearnog programa. U lipnju je Iran uklonio opremu za praćenje IAEA-e, uključujući nadzorne kamere postavljene prema njegovom sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. o obuzdavanju osporavanog programa obogaćivanja uranija.

Čelnik UN-a za nuklearni program: Nema roka za odgovore Irana, ali razgovori ne mogu trajati zauvijek





 

Komentari

komentar





You may also like