Iran otvorio novi terminal za izvoz nafte izvan Perzijskog zaljeva

Iran je u rad pustio prvi naftni terminal izvan Perzijskog zaljeva, čime je stvorio alternativnu opciju za izvoz svoje nafte u slučaju zatvaranja Hormuškog tjesnaca čime i sam nerijetko prijeti u slučaju napada na njegov teritorij ili ugrožavanja njegovih strateških interesa.

Kapacitet novog terminala iznosi do milijun barela dnevno, što je nešto manje od polovice trenutne proizvodnje crnog zlata u Iranu. Stručnjaci procjenjuju kako bi Teheran, ako se ukinu američke sankcije, mogao povećati izvoz nafte za 2 milijuna barela dnevno, za što će mu trebati 12-15 mjeseci, navodi Eadaily.

Radi se o plutajućem terminalu izgrađenom još u ožujku, koji je koštao oko 260 milijuna eura, a za njegove potrebe prethodno je izgrađen naftovod duljine tisuću kilometara, a nafta mu dolazi s terminala Gorekh na jugozapadu Irana, uz obalu Perzijskog zaljeva, koji prima glavninu iranske nafte.

Zahvaljujući novom terminalu Iran će zarađivati dodatnih 110 milijuna dolara godišnje.

Treba podsjetiti kako je 17. srpnja iranska državna agencija IRNA izvijestila, pozivajući se na direktora novog naftnog terminala u Yasku Vahida Malekija da će prva isporuka nafte s terminala Yask biti pokrenuta za dva dana tj. u ponedjeljak, 19. srpnja.

Komentari

komentar





You may also like