Iran oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. uvjetuje američkim jamstvima

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u srijedu je prkosnim tonom od Sjedinjenih Američkih Država zatražio jamstvo da ta država neće ponovno odustati od nuklearnog sporazuma te je osudio “dvostruke standarde” u pogledu ljudskih prava nakon smrti 22-godišnje Iranke koja je umrla u pritvoru pošto ju je prošli tjedan uhitila policija zbog neprikladnog odijevanja, prenosi Reuters.

Raisi je, držeći u ruci fotografiju pokojnoga generala Qasema Soleimanija, glavnoga zapovjednika specijalnih iranskih snaga Quds, rekao i kako Teheran želi da se bivši američki predsjednik Donald Trump suoči sa suđenjem za njegovo ubojstvo 2020. u napadu američkog drona u Iraku. Trump je 2018. napustio nuklearni sporazum iz 2015., u skladu s kojim je Iran pristao obuzdati svoj atomski program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, što je nagnalo Teheran da počne kršiti nuklearne restrikcije otprilike godinu dana kasnije. “Znamo kakvo je iskustvo povlačenja Amerike iz dogovora”, rekao je Raisi na Općoj skupštini UN-a. “S takvim iskustvom i ovom perspektivom, možemo li zanemariti važno pitanje jamstava o trajnome sporazumu?”

Raisi je pokušao ublažiti kritike upućene na račun smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je u Teheranu uhitila i privela policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba, što je potaknulo prosvjede koji su odraz tinjajućeg gnjeva naroda zbog pitanja osobnih sloboda u Islamskoj Republici i zbog gospodarstva koje pati zbog sankcija. “Islamska Republika Iran odbacuje neke od dvostrukih standarda nekih vlada kada su posrijedi ljudska prava”, rekao je Raisi. “Sve dok postoje ti dvostruki standardi, što znači da je pozornost usmjerena samo na jednu stranu, a ne na sve jednako, nećemo imati istinsku pravdu i poštenje.” “Ljudska prava pripadaju svima, ali ih, nažalost, mnoge vlade gaze”, dodao je, aludirajući na otkrivene neoznačene grobove starosjedilačkog stanovništva u Kanadi, na patnju Palestinaca i fotografije djece migranata koje u SAD-u drže u kavezima.

Berlin, Pariz i London: Stav Irana oko nadzora IAEA-e ugrožava nuklearni dogovor

 





Komentari

komentar

You may also like