Iran planira ruskoj vojsci u Ukrajini poslati i dvije vrste navođenih projektila, tvrde iz Pentagona

Iran je sve više predan opskrbi oružjem za ruski napad na Ukrajinu, tvrde američki i saveznički sigurnosni dužnosnici, potajno pristajući poslati ne samo napadačke bespilotne letjelice, već i projektile zemlja-zemlja iranske proizvodnje, piše The Washington Post.

Povećan dotok oružja iz Teherana mogao bi pomoći nadoknaditi navodne ruske nedostatke u vojnoj opremi o kojoj pričaju zapadni dužnosnici. Sa Zapada tvrde da se brzo smanjenje ruska zaliha precizno navođenog streljiva.

Sve je više snimki i fotografija ostataka, kako se čini, bespilotnih letjelica iranske proizvodnje korištenih u napadima na ukrajinske mete. Takvi dokazi dovode u pitanje opetovana poricanja Irana da je isporučivao takvo oružje svom savezniku Rusiji. Dužnosnici Pentagona također su potvrdili korištenje iranskih dronova u ruskim zračnim napadima. Prema novoobjavljenim informacijama, Teheran je krajem rujna poslao dužnosnike u Rusiju kako bi finalizirali uvjete za dodatne isporuke oružja, uključujući dvije vrste iranskih projektila zemlja-zemlja. Prema obavještajnoj procjeni Iran priprema prvu isporuku raketa Fateh-110 i Zolfaghar, dvije dobro poznate iranske balističke rakete kratkog dometa sposobne pogoditi ciljeve na udaljenostima od 300, odnosno 700 kilometara, rekla su dva dužnosnika upućena u to pitanje. Ako se to dogodi, bila bi to prva isporuka takvih projektila Rusiji od početka rata.

Dužnosnici upoznati s planiranom isporukom projektila rekli su da Iran također priprema nove isporuke bespilotnih letjelica za Rusiju, uključujući “desetke” dodatnih Mujaher-6 i veći broj Shahed-136. Potonji, ponekad zvani “kamikaze” dronovi jer su dizajnirani da se obruše na svoje mete i eksplodiraju, sposobni su preletjeri udaljenost od 2000 km. Iranski tehnički savjetnici posjetili su područja pod kontrolom Rusije posljednjih tjedana kako bi dali upute o upravljanju dronovima, rekli su dužnosnici. Kijev je, kao odgovor, smanjio diplomatske veze s Teheranom. S druge strane, iz Teherana opetovano tvrde da ne pomažu Rusiji vojno te da zauzimaju stranu “neutralnosti” u sukobu.

Komentari

komentar





You may also like