Iran počinje obogaćivanje urana do 60% u postrojenju Fordow nakon rezolucije IAEA-e

Iran je u utorak objavio odluku o povećanju proizvodnje urana u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow kao odgovor na nedavnu rezoluciju UN-ovog nadzornog tijela za nuklearni nadzor, navodi u utorak, 22. studenog, turska agencija Anadolu.

Iranska organizacija za atomsku energiju, kako navode državni mediji, rekla je da je počela proizvoditi uran do 60% čistoće u postrojenju Fordow, koje se nalazi 20 milja sjeveroistočno od iranskog grada Qom.

Također je objavljeno da su dvije nove kaskade centrifuga, IR-2m i IR-4, pregledane i rade u nuklearnom postrojenju Natanz u središnjoj pokrajini Isfahan, dok će druge dvije biti napajane sljedećih dana.

Također postoje planovi da se IR-1 centrifuge u Fordowu zamijene naprednim IR-6 centrifugama. Proces opremanja hale u objektu s osam novih lanaca odvijat će se u nekoliko faza.

Iranska nuklearna agencija priopćila je da je pismom obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o odluci, nazivajući je “snažnim odgovorom” na nedavnu rezoluciju agencije.

UN-ov nadzorni odbor od 35 članova usvojio je rezoluciju prošlog tjedna, tražeći od Irana da hitno surađuje u istrazi tragova urana pronađenih na tri neprijavljene lokacije.





U svojoj izjavi upravnom odboru nakon što je rezolucija usvojena sa 26 glasova za i dva suzdržana, SAD je rekao da Iran “sada mora pružiti potrebnu suradnju, nema više praznih obećanja”.

Obogaćivanje do 60% čistoće još uvijek je ispod otprilike 90% potrebnih za materijal za oružje, ali je još uvijek daleko više od onoga što je Iran pristao obogatiti prema nuklearnom sporazumu iz 2015.

U posljednje dvije godine, Iran je značajno povećao svoje aktivnosti obogaćivanja urana sa 3,67% predviđenih sporazumom na 60%, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu, navodi Anadolu.





Iranske vlasti kažu da su mjere poništene ako se SAD vrati dogovoru koji je napustio u svibnju 2018. i ukine sankcije koje je uvela prethodna američka administracija.

Nakon najnovije rezolucije IAEA-e, najviši iranski dužnosnici upozorili su na “mjere odmazde”.

Iranski izaslanik pri IAEA-i, Mohsen Naziri, odbacio je rezoluciju i rekao da bi mogla “utjecati na konstruktivne odnose između Teherana i agencije”, optužujući agenciju za “političke ciljeve”.

Nasser Kanani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, u svojim je primjedbama u nedjelju osvrnuo se na poteze koje Teheran namjerava poduzeti kao odgovor na rezoluciju, posebno u Fordowu i Natanzu, dodajući da će provedba započeti odmah.

To je druga rezolucija koju je IAEA donijela ove godine, pozivajući Iran da surađuje u istrazi na tri neprijavljene lokacije, što se također pokazalo kao ključna točka spora u nuklearnim pregovorima.

Maratonski pregovori između Irana i zemalja P4+1 (Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka) u Beču od travnja prošle godine teku usporedno sa sukobom između Teherana i IAEA-e, zaključuje turska novinska agencija Anadolu.

 

Komentari

komentar

You may also like