Iran podiže razinu dopuštenog obogaćivanja Irana – skoro šest puta veću od razine iz sporazuma

Iranski parlament odobrio je u utorak zakon koji dopušta obogaćivanje uranija na razinu od 20 posto i ukida druga ograničenja, što je prekretnica u postupnom kršenju sporazuma iz 2015. sklopljenog između svjetskih sila i Irana u svrhu suzbijanja njegovih nuklearnih aktivnosti.

Trenutno Iran obogaćuje svoj uranij na razinu od nešto manje od 5 posto, iako ga sporazum iz 2015. ograničava na 3,67 posto.

Za stvaranje atomske bombe potrebna je razina obogaćenja od oko 90 posto.

Novi zakon dopušta Iranu da na godinu proizvede 120 kilograma uranija obogaćenog 20 posto.

Za zakon koji je predložen parlamentu nakon ubojstva vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika u petak, glasalo je 251 od 290 zastupnika.

Da bi zakon stupio na snagu treba biti odobren u drugom čitanju i mora ga potvrditi najviše vjersko tijelo.





Prema zakonu, Iranskoj organizaciji za atomsku energiju (AEOI) također je naloženo da olakša stvaranje bržih centrifuga kako bi se mogle staviti u upotrebu u najmanje dva postrojenja.

Sporazumom između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine zahtijevalo se da ograniči proizvodnju na nisko obogaćeni uranij, upotrebljiv samo za civilne svrhe, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

No nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države iz sporazuma, Iran je rekao da više nije obvezan poštivati obveze iz sporazuma.





Iran je od tada nekoliko puta prekršio postavljena ograničenja.

Komentari

komentar

You may also like