Iran podiže stotine dronova na nebo Perzijskog zaljeva

Iran izvodi velike vojne vježbe koristeći stotine ofanzivnih  bespilotnih letjelica (dronova), izvijestila je agencija IRNA pozivajući se na iranskog admirala Mahmuda Mousavija.

Admiral je izjavio kako će u roku od dva dana zrakoplovstvo, mornarica, protuzračna obrana i kopnene snage tijekom vojnih vježbi testirati razne vrste bespilotnih letjelica. Zadaci uključuju i praćenje i uništavanje vojnih ciljeva korištenjem raketa zrak-zrak i aktivno angažiranje bespilotnih letjelica-kamikaza.

Uz to, kazao je admiral, vježbe će se održati u Perzijskom zaljevu, gdje će s brodova letjeti jurišni dronovi. Planirano je da će Iranci testirati letove bespilotnih letjelica-kamikaza na velike udaljenosti kako bi bili spremni uništavati velike neprijateljske ciljeve na stranom teritoriju.

Sve se ovo poklapa s vijestima o pokretima američkog nosača zrakoplova USS Nimitz koji se sada nalazi u vodama oko Perzijskog zaljeva i tim područjem plovi još od studenog prošle godine. Oko njega se „pletu“ informacije vezane i uz moguće iranske vojne odgovore zbog godišnjice američkog ubojstva generala Qassema Soleimanija, koje najviše dolaze iz redova američkih i izraelskih vojnih i medijskih krugova. Pri tom Teheran iznosi tezu kako je vrijeme i način osvete za ubijenog generala isključivo njegova stvar. Za sada se iranska vlada ograničava na radnje vezane uz obogaćivanje urana, koje je upravo ovih dana za 20-ak puta  nadvisilo  dozvoljenu dozu obogaćivanja iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s tom zemljom, kojeg su Sjedinjene Države jednostrano napustile početkom svibnja 2018. godine.

EU: udvostručit ćemo napore da sačuvamo nuklearni sporazum s Iranom





 

Komentari

komentar





You may also like