Iran pogubio Mustafu Salehia, osuđenog za ubojstvo vojnika Revolucionarne garde 2017.

Iranske vlasti u srijedu su pogubile muškarca koji je ubio elitnog vojnika za vrijeme protuvladinih prosvjeda 2017., objavila je poluslužbena novinska agencija ISNA, što je izazvalo osudu skupina za ljudska prava.

Mustafa Salehi, jedan od nekolicine ljudi osuđenih na smrt zbog uloge u protuvladinim prosvjedima proteklih mjeseci, osuđen je zbog ubojstva Sadžada Šaha-Sanaija, pripadnika Revolucionarne garde.

Njegovo pogubljenje izvršeno je kao kazna iz osvete koju su zahtijevali žrtvini roditelji, javlja ISNA.

Nemiri potkraj 2017. i početkom 2018. godine počeli su kao prosvjedi protiv gospodarskih teškoća i proširili su se po cijeloj zemlji, potaknuvši nasilje u kojem je poginula 21 osoba i tisuće uhićene, priopćili su dužnosnici.

Gospodarstvo je ponovo u padu, uništeno američkim sankcijama i pandemijom koronavirusa, a aktivisti kažu da su smrtne kazne protiv Salehija i drugih usmjerene na zastrašivanje budućih prosvjednika.

Iranski klerici na vlasti to niječu.
“Muk međunarodne zajednice na Salehijevo pogubljenje može se smatrati zelenim svjetlom za nova pogubljenja”, istaknuo je u izjavi Mahmud Amiri-Mogadam, čelnik skupine za ljudska prava u Iranu sa sjedištem u Oslu.

Suci su u srpnju obustavili pogubljenja trojice drugih muškaraca povezane s protuvladinim prosvjedima u studenom prošle godine, nakon što su hashtag “Don’t execute” (Ne pogubljuj) na iranskome jeziku farsiju tvitali više milijuna puta Iranci u zemlju i inozemstvu.

Salehi je pogubljen u Isfahanu “na zahtjev (Šah-Sanaijevih) roditelja”, prenosi ISNA izjavu pokrajinskoga ministarstva pravosuđa.

U skladu sa šerijatskim islamskim zakonom obitelj žrtve koja je ubijena ili pretrpjela neko drugo zlodjelo može zahtijevati smrt krivca ili kaznu zamijeniti za novčanu naknadu.

Iranske vlasti optužuju starog neprijatelja SAD i vladine oponente koji žive u izgnanstvu da potiču nerede.

Iransko pravosuđe u lipnju je objavilo da je osudilo na smrt Ruholu Zama zbog poticanja nemira 2017. preko društvenih mreža.
Zam, novinar i aktivist sa sjedištem u Parizu, zatvoren je 2019. nakon što je očigledno bio namamljen u Irak, prema Revolucionarnoj gardi.

Komentari

komentar

You may also like