Iran pokreće zračne vježbe dok se žali na “cionističku prisutnost” blizu granica

Iran je započeo zračne vojne vježbu koje uključuju zrakoplove s posadom i bespilotne letjelice, usred stalne zabrinutosti iz Teherana zbog prisutnosti “cionista” u blizini njihovih granica, piše RT.

Brigadni general Hamid Vahedi, zapovjednik zračnih snaga iranske vojske, bio je u četvrtak nazočan operativnoj fazi 10. zračnih vježbi Fadaeian-e Harim-e Velayat (Branitelji Velajatskog svetišta). Prema iranskom Mehr, vježba je prvi put izvedena na decentraliziran način što znači da su jedinice polijetale iz različitih baza diljem zemlje, uključujući zračnu bazu Shahid Babaei u Isfahanu, zračnu bazu Shahid Yasini u Bushehru i zračnu bazu Shahid Abdolkarimi u Bandar Abbasu.

Zapovjednik je okupljenim medijima rekao da su borbeni zrakoplovi zaduženi za vježbe bombardiranja zrak-zemlja na različitim visinama i pri različitim brzinama. Zrakoplovi su naoružani bombama domaće proizvodnje, a također su koristili laserske projektile, termalne senzore, radar, razne rakete i eksploziv koji su proizveli iranski stručnjaci. U vježbama se koriste i bespilotne letjelice. Snimke podijeljene na internetu prikazuju bespilotnu letjelicu koja udara u metu u pustinji.

Iako Iran često održava vojne vježbe i osigurava da su one dobro popraćeni od strane lokalnih medija, nedavne vježbe organizirane su usred rastućih napetosti sa susjednim Azerbajdžanom. U posljednjih mjesec dana Teheran se žalio na “cionističku prisutnost” na svojim sjevernim granicama, ali nisu podrobnije objasnili na što misle. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh ponovio je u ponedjeljak svoju pritužbu i rekao da je Teheran obavijestio zemlje na južnom Kavkazu da “neće tolerirati nelegitimnu prisutnost cionističkog režima”, što se jasno odnosi na Izrael.

Azerbajdžan posljednjih desetljeća ima pozitivne odnose s Izraelom, pri čemu Azerbajdžan šalje naftu, a Izrael vojnu opremu. Iranski ministar Khatibzadeh je u ponedjeljak također kritizirao Azerbajdžan što nije obavijestio Teheran o svojim nedavnim vojnim vježbama.

Prošlog je mjeseca Azerbajdžan uhitio dvojicu iranskih vozača kamiona jer, navodno, nisu htjeli poštivati nove mjere Azerbajdžana. Jedna od takvih mjera je naplaćivanje ​​pristojbe iranskim kamionima na cesti kroz južnu Armeniju koja na nekim mjestima prolazi kroz male dijelove azerbajdžanskog teritorija.





Komentari

komentar

You may also like