Iran pokriva više od 50% turskog uvoza nafte

U prvom kvartalu 2018.g. udio Irana u turskom uvozu sirove nafte dostigao je 50,3%, priopćila je turska agencija Anadolu, pozivajući se na Ured za nadzor i regulaciju turskog energetskog tržišta (EPDK).

Turski uvoz nafte u razdoblju siječanj-ožujak 2018.g. smanjio se za 33,5% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i iznosio je 4,128 milijuna tona. U prvom kvartalu vodeću poziciju u turskom  uvozu nafte zauzeo je Iran, a slijede ga Kuvajt, Saudijska Arabija, Irak i Rusija. Količina uvezene iranske nafte iznosila je 2,77 milijuna tona.

U tom razdoblju udio Kuvajta, Saudijske Arabije i Rusije praktički je ostao nepromjenjen u odnosu na prošlu godinu, dok se udio nafte uvežene iz Iraka smanjio za 79,55%. Turska je u prvom kvartalu iz Iraka uvezla samo 427 tisuća tona nafte.

Istodobno sa smanjenjem uvoza nafte, u prvom kvartalu porastao je turski uvoz dizelskog goriva za 24,3%, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana. Uvoz dizela iznosio je 3,177 milijuna tona. Glavnim dostavljačem dizela u Tursku u prvom kvartalu postala je Rusija (40,1%), Indija (29,2%), Grčka (12,9%), Izrael (6%) i Bugarska (3,1%). Ostalih 9 posto odnosi se na Italiju, Rumunjsku i Švedsku.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like