Iran ponudio zanimljivu prometnu alternativu za blokirani Sueski kanal

Kako sada stoje stvari, do deblokade pomorskog prometa kroz Sueski kanal neće doći tako brzo, kako se još prekjučer mislilo vezano uz započetu operaciju odsukivanja golemog broda za kontejnerski promet Ever Given.

O tome smo više pisali jučer (vidi poveznicu).

Propale nade: „Ever Given“ i dalje ostaje nasukan

Krupni svjetski brodari zbog toga trpe velike financijske štete, a pojedini, poput francuskog prijevoznika CMA CGM Group traže zaobilazne smjerove. Spomenuta francuska tvrtka već je poslala dva svoja broda prema Aziji – zaobilazeći Sueski kanal znatno dužom rutom, koja se proteže duž zapadne obale Afrike i na krajnjem jugu tog kontinenta zaobilazi rt Dobre nade, i dalje ide Indijskim oceanom – što vremenski produljuje plovidbu za 7 dana.

U tim i takvim okolnostima zanimljiva inicijativa stiže iz Irana, koji je u novonastalom kaosu ugledao šansu za promociju svojih interesa.





Kako u subotu, 28. ožujka, navodi izraelski medij The Jeruzalem Post, Iran, kao alternativni trgovinski smjer povezivanja Europe i Azije sada nudi rješenje, o kojem je u subotu govorio iranski veleposlanik u Rusiji Kaze Jalali.

On je kazao kako bi “niskorizični” Međunarodni prometni koridor (ITC) Sjever-Jug mogao poslužiti kao “profitabilna alternativa” Sueskom kanalu koji uzrokuje štete prijevoznicima i drugim poslovnim subjektima vrijedne milijarde dolara. Te je riječi iranskog diplomata u subotu objavila iranska televizija Press TV na engleskom jeziku.

Jalali je izjavio kako se tržišni teret iz Azije Europi preko Irana može isporučiti za svega 20 dana, a da će troškovi prijevoza biti smanjeni te da je zato „ovo najbolja opcija za prometnu zamjenu Sueskog kanala“.





Iran razvija željezničke i cestovne veze, istovremeno povećavajući kapacitet svojih morskih luka.

“Iran, zajedno s Indijom i Rusijom, promovira pomorski i željeznički koridor koji može značajno smanjiti vrijeme i troškove isporuke robe iz Indije u Europu”, rekao je diplomat za Press TV.

Turska također želi koristiti područja Rusije i Irana kako bi trgovinskim koridorom povezala Europu s Kinom. Sve ove države “žele biti sigurne da će Europa ovisiti o njima”, pokušavajući “dominirati trgovinskim putovima kako bi imale veću ulogu i, sa stajališta Irana i Rusije, smanjile moć Sjedinjenih Država i Zapadu u cjelini“, navodi The Jerusalem Post.

Iran nudi luku Chabahar na jugoistoku zemlje, kao vezu s Indijom. U Iranu se sve više razgovara o ulaganjima u lokalne željeznice i luke, a aktivni su pokušaji proširenja trgovinskih odnosa s Indijom i Pakistanom, kao i s Turskom, dodaje izraelski medij.

Više o važnosti koridora Sjever-jug možete doznati iz naše analize na poveznici ispod teksta.

Koridor ‘Sjever – Jug’ – najkraći put iz Indije u Europu

 

Komentari

komentar

You may also like