Iran poručio Izraelu: nemojte preći “crvenu liniju”

Ministar vanjskih poslova Irana Said Katibzadeh zaprijetio je Izraelu da ne prelazi “crvene linije”, nakon što je u medijima objavljeno da je izraelska podmornica došla pred Perzijski zaljev, dok je američka nuklearna podmornica tjedan ranije bila u Perzijskom zaljevu.

Kao što smo pisali prošloga tjedna:

Izraelska javna televizija Kan izvijestila je kako je izraelska podmornica prošla kroz Sueski kanal uz odobrenje Egipta, piše Times of Israel i podsjeća da je načelnik glavnog stožera izraelske vojske (IDF) Aviv Kohawi upozorio Iran da će Izrael odgovoriti oštro na svaki iranski napad.

Nuklearna američka podmornica je pak prošla Hormuški tjesnac i ušla u Perzijski zaljev. Riječ je o podmornici USS Georgia koja može prenositi 154 krstareće rakete Tomahawk i 66 specijalaca, o čemu je izvijestila američka mornarica.

“Svi znaju što Perzijski zaljev glasi znači za Iran”, kazao je Katibzadeh na online novinskoj konferenciji, prenosi AFP.

“Svi znaju politike (Teherana, op.a) u pogledu sigurnosti i nacionalne sigurnosti. Svi jako dobro znaju koliko se povećava rizik ako se pređu crvene linije Irana”, dodao je.





Zapaljiva retorika pojačala se u posljednjim tjednima između Irana i Izraela. Teheran optužuje Izrael za ubojstvo vođe iranskog nuklearnog programa Mohsena Fahrizadeha te je otvoreno poručio Izraelu da će se osvetiti za Fahrizadehovo ubojstvo.

Katibzadeh je kritizirao i američkog predsjednika Donalda Trumpa te mu je poručio da se kloni “avanturizma” u posljednjim danima mandata.

Iran naime očekuje popravljanje američko-iranskih odnosa po dolasku na vlast Joea Bidena koji se založio za obnovu iranskog nuklearnog sporazuma, iz kojega je Trump povukao SAD.





dr.sc. J. Polović: Sudar hegemona: “Veliki Izrael” i “Veliki Iran”

Komentari

komentar

You may also like