Iran poslao flotu tankera s naftom za Siriju

Iran je poslao pošiljku nafte u Siriju, gdje prostore pod nadzorom vlade predsjednika Bashara al-Assada muči kriza s nedostatkom goriva, koja je uzrokovala prekide u opskrbi i “paralize vladinih institucija”, izvijestio je u ponedjeljak, 5. travnja, panarapski medij Asharq Al-Awsat, sa sjedištem u Londonu.

Sirijski ministar energetike Ghassan al-Zamil objasnio je porast racionalizacije električne energije nedostatkom energetskih resursa, bilo da je riječ o nafti ili plinu.

U područjima pod nadzorom Damaska ​​u posljednje vrijeme akutno nedostaje naftnih proizvoda. Promatrači to, između ostalog, pripisuju kompliciranju stanja oko isporuke goriva u zemlju pomoću iranskih tankera zbog prijetnje sabotažom s izraelske strane.

Na ovaj ili onaj način, milijun barela iranske sirove nafte približava se Sueskom kanalu iz Crvenog mora, navodi internetski servis Tanker Trackers.

“Ovo je dio velike flote tankera koji su krenuli prema luci Banias u Siriji. Sve smo ih vizualno identificirali. Prvi će stići za otprilike tri dana, sve ovisi o zakrčenosti rute”, navode u Tanker Trackersu.

Prije rata, Sirija je dnevno proizvodila gotovo 400 000 barela nafte. No, deset godina sukoba uništilo je proizvodnju nafte, a kurdske snage, koje podupire Washington, preuzele su nadzor nad najvećim naftnim poljima u zemlji, uključujući i Al-Omar u regiji Deir ez-Zour, koja je 2010. proizvodila 75.000 barela nafte dnevno … Sirijska vlada procjenjuje gubitke svog naftnog sektora tijekom 10 godina rata na 91,5 milijardi dolara.





 

 

Komentari

komentar





You may also like