Iran potvrdio isplovljavanje svoga tankera iz Gibraltara

Od strane gibraltarskih vlasti 4. srpnja prisilno zadržani iranski tanker „Grace 1“ isplovio je iz tamošnjih voda. Vijest je potvrdio iranski veleposlanik u Londonu Hamid Baidinezhad.

On je u svom tvitu napisao slijedeće: „U ovoj fazi mi potvrđujemo da je, napokon, sedam dana nakon što se nalazio u akvatoriju Gibraltara (čekajući isplovljenje) iranski naftni tanker krenuo u smijeru međunarodnih voda.“

Američki The Wall Street Journal priopćio je kako je iranski tanker iz Gibraltara isplovio pod zastavom Irana sinoć oko 23 sata po lokalnom vremenu.

Čitava ova priča vrlo je neobična s obzirom da je Gibraltar (čitaj London, jer se radi o britanskoj koloniji) odbacio službeni američki pravosudni zahtjev da se iranski tanker ne oslobodi, ali i s obzirom da Iran (kako tvrdi službeni Teheran), Gibraltaru nije dao bilo kakva službena, pismena jamstva da nafta s toga tankera neće završiti u Siriji (medij The Gibraltar Chronicle tvrdi suprotno tj. navodi da je Iran o tome dao pismena jamstva). Teheran je, naime, od samoga početka tvrdio kako je to netočno, a čitav čin zauzimanja tankera od strane britanskih marinaca i uz pomoć vojnih helikoptera okarakterizirao je kao „kriminalan“ i „gusarski“. Ubrzo je u Hormuškom tjesnacu uslijedilo iransko vojno zauzimanje tankera „Stena Impero“ koji plovi pod britanskom zastavom.

Čitava stvar je još zanimljivija s obzirom da je Iran tanker „Grace 1“ prije isplovljavanja u Sredozemno more preimenovao u „Adrian Daria“. Razlog nije naveden.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like