Iran povećava izvoz nafte usprkos sankcijama SAD-a

Iran povećava izvoz nafte, neovisno o američkim sankcijama, koje su morale dovesti do potpune obustave kupnje iranske nafte (info: Reuters).

U siječnju 2019.g. Iran je izvozio 1,1 milijun barela nafte dnevno, a u veljači je tu količinu povećao na 1,3 milijuna barela.

Podsjećamo: SAD su se u svibnju prošle godine jednostrano povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i protiv Teherana obnovile stare i uvele nove sankcije, čija je prva faza startala 7. kolovoza, a druga, puno važnija, jer se odnosi na sankcije protiv iranskog energetskog sektora, 5. studenog. Cilj ovih drugih sankcija bio je svesti iranski izvoz nafte na nulu. Međutim, najveće zemlje uvoznice iranske nafte suprostavile su se američkim prijetnjama i najavle nastavak njezinog uvoza, zbog čega je Washington učinio ustupak, i za 8 zemalja, velikih uvoznica iranskog „crnog zlata“, omogućio neometan izvoz do 5. svibnja ove godine. Radi se o Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Turskoj, Italiji i Grčkoj.

U siječnju je Bloomberg priopćio, pozivajući se na analitičare konsalting tvrtke Eurasia Group, kako SAD mogu produljiti navedeni rok neprimjene protuiranskih sankcija protiv niza zemalja. Ovome, svakako, treba dodati i nedavnu vijest, kako su Njemačka, Francuska i Velika Britanija odlučile pokrenuti zajednički sustav za izbjegavanje američkih sankcija u trgovini s Iranom kroz osnivanje posebne agencije, posredstvom koje će se vršiti naplata između europskih i iranskih tvrtki, ukoliko to zbog straha od američkih kazni odbiju činiti privatne banke. Agencija ima sjedište u Parizu, menadžment je većinski njemački, a nadzornim odborom rukovodit će predstavnik Velike Britanije. Ovaj instrument moći će koristiti i sve ostale članice EU.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like