Iran povećava rezerve obogaćenog urana na 210 kg

Predstavnik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Behruz Kamalwandi izjavio je kako rezerve urana s obogaćenjem od 20 posto nadvisuju 210 kg, objavila je u petak, 5. studenog, iranska agencija Mehr.

Kamalwandi je izjavio kako je sukladno zakonu iranskog parlamenta “Strateški akcijski plan za suzbijanje sankcija i zaštitu ljudskih prava” “, naloženo da „proizvedemo 120 kg urana s 20% obogaćenja, a sada smo premašili 210 kg… „Trenutačno smo proizveli 25 kg urana s obogaćenjem do 60%, što nijedna država ne može proizvesti, osim zemalja s nuklearnim oružjem“, kazao je službenik AEOI.

Podsjećamo: jučer su Kina i Rusija objavile svoju spremnost za nastavak strateške interakcije i zajedničku promociju političkog rješenja iranskog nuklearnog problema. Izjava je dio zaključka razgovora zamjenika ministara vanjskih poslova dviju zemalja Ma Zhaoxua i Sergeja Rjabkova.

U prosincu prošle godine iranski parlament usvojio je spomenuti Zakon o strateškom akcijskom planu za otpor sankcijama i zaštitu ljudskih prava, što je potaknulo iransku administraciju na ograničenje rada inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA i ubrzanje razvoja svog nuklearnog programa izvan granica nametnutih nuklearnim sporazumom iz srpnja 2015. godine između Irana i tzv. šestorice (SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije). Sjedinjene Države jednostrano su se povukle iz spomenutog sporazuma u srpnju 2018. g. u vrijeme Trumpove administracije. Dolaskom u Bijelu kuću Joe Bidena, u Beču su pokrenuti indirektni američko-iranski razgovori o tom pitanju, uz posredništvo ostalih država – potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015., pri čemu Kina i Rusija de facto zastupaju iranske interese tj. zalažu se za povratak sporazumu u njegovom izvornom obliku, bez dodatnih prethodnih uvjeta prema Teheranu, na kojima, osim SAD-a inzistira i Izrael, a odnose se na ograničenja i u razvoju iranskog raketnog programa.

 

Komentari

komentar





You may also like