Iran: Preselili smo dio nuklearnog postrojenja nakon izraelskih napada

Premještaj značajnog broja strojeva za centrifugu na sigurniju lokaciju napravljen je zbog terorističkih napada na iransko nuklearno postrojenje Karadž, objavio je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju, prenosi iranski Tasnim.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi jučer je rekao da je Iran premjestio radionicu za izradu centrifuga za obogaćivanje uranija u Natanz, na podzemnu lokaciju, piše Reuters. Tamo se koriste strojevi iz sada zatvorenog postrojenja u Karadžu, smještenog zapadno od Teherana, koji je prošlog lipnja bio meta onoga što je Iran prozvao izraelskom sabotažom.

“Zbog terorističke operacije protiv kompleksa TESA Karadž morali smo pojačati sigurnost i preseliti značajan dio strojeva za centrifugu na sigurniju lokaciju”, objavio je Behrouz Kamalvandi. Optužio je IAEA da nije obratila dovoljno pozornosti na opasne operacije Izraela protiv iranskih nuklearnih postrojenja. Ta agencija Ujedinjenih naroda prije dva tjedna izvijestila je svoje članice da je Iran preselio postrojenja u Natanz.

Iran i SAD proteklih godinu dana u Beču vode neizravne pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila koji je tadašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018. Prema tom dogovoru Teheran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Komentari

komentar
You may also like