Iran pristao na nastavak nuklearnih pregovora u studenom

Iran je spreman nastaviti pregovore o svom nuklearnom programu u Beču u studenom, rekao je zamjenik iranskog ministra zadužen za to pitanje, Al Bagheri, nakon susreta u Bruxellesu s europskim pregovaračem Enriqueom Morom, piše AFP.

“Vodio sam ozbiljan i konstruktivan razgovor s Enriqueom Morom o temeljima uspješnog pregovaranja. Dogovorili smo početak pregovora prije kraja studenoga. Točan datum ćemo objaviti sljedećeg tjedna”, naveo je u poruci na Twitteru.

“Nakon procjene razgovora Bagherija i Mora, odlučit ćemo datum pregovora skupine 4+1 (pet država potpisnica), ali neće biti prekasno”, izjavio je u Teheranu šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian. EU vrši pritisak na Teheran da nastave pregovore u Beču i spase sporazum zaključen 2015. kojim bi se trebalo spriječiti Teheran da izradi nuklearno oružje. Pregovori su obustavljeni od lipnja i izbora novog iranskog predsjednika.

“Pregovori se trebaju održati u Beču”, inzistiraju u Bruxellesu. Iranci su tražili susret s Enriqueom Morom kako bi razgovarali o neriješenim pitanjima nakon razgovora s europskim pregovaračem 14. listopada u Teheranu.”Oni žele pojašnjenja teksta koji je na stolu u Beču i bilateralne kontakte s nekim zemljama potpisnicama”, rekao je prošlog tjedna jedan europski dužnosnik.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koordinator pregovora o nuklearnom sporazumu 2015. s Iranom (JCPOA), mora se konzultirati s drugim potpisnicima kao i Sjedinjenim Državama, spremnim vratiti se u sporazum koji je 2018. napustio Donald Trump, prije određivanja datuma nastavka pregovora u Beču. Europljani su iranske najave ocijenili “preuranjenima”.

Sporazum zaključen između Irana s jedne strane i SAD-a, UK, Kine, Rusije, Francuske i Njemačke s druge, nudi Teheranu ukidanje dijela međunarodnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo u zamjenu za drastično obustavljanje iranskog nuklearnog programa, koji je pod strogom kontrolom Ujedinjenih naroda. Nuklearni kapacitet Irana bi ugrozio, prije svega, Izrael koji se nalazi u istoj regiji.





Amerikanci su nestrpljivi i ponovo su u ponedjeljak upozorili da su spremni poduzeti “druge mjere” ako propadnu pregovori za spašavanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu. “Vrata” diplomacije “neće vječno biti otvorena”, upozorio je američki izaslanik za Iran, Rob Malley. “U određenom trenutku, JCPOA neće imati smisla jer će Iran postići nepovratan napredak u nuklearnom programu”, upozorio je. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorava da je Iran obogatio uranij na više od 60%. Prvotni sporazum s Iranom (JCPOA) ograničavao je takvo obogaćivanje na 3.7%.

Komentari

komentar





You may also like