Iran priznao da je Rusiji isporučio bespilotne letjelice

Iran je u subotu prvi put priznao da je poslao bespilotne letjelice u Rusiju, ali je inzistirao na tome da su isporučene njegovom savezniku prije ruske invazije na Ukrajinu, prenosi France24.

“Oskrbili smo Rusiju ograničenim brojem bespilotnih letjelica mjesecima prije rata u Ukrajini”, rekao je ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, a citirala ga je službena novinska agencija IRNA.

Šef diplomacije zanijekao je da je Iran nakon početka rata krajem veljače slao oružje ili projektile. Kijev i američka vlada nedavno su kritizirali korištenje dronova “kamikaza” iz Irana u ratu protiv Ukrajine. Teheran je navodno poslao vojno osoblje na Krim koji je okupirala Rusija kako bi obučio Ruse kako koristiti bespilotne letjelice i pružio tehničku pomoć. Do sada je Teheran poricao isporuke tog oružja. Prije tjedan dana, Amirabdolahian je rekao da je voljan održati bilateralne sastanke s Ukrajinom kako bi razgovarali o navodima o ruskom korištenju iranskih bespilotnih letjelica u ukrajinskom ratu. Ukrajinska vojska kaže da je do sada oborila stotine bespilotnih letjelica Šahed-136 iranske proizvodnje. Vjeruje se da je Rusija naručila 2400 takvih dronova.

Iran održava dobre odnose s Rusijom. Kako bi se suprotstavio zapadnim sankcijama, Teheran nastoji osigurati gospodarsku i vojnu suradnju posebno Kine i Rusije.

Iran kaže da neće ostati “ravnodušan” ako se dokaže da ruska vojska koristi njihove dronove u Ukrajini





 

Komentari

komentar





You may also like