Iran prodao 700 tisuća barela nafte kroz vlastitu energetsku burzu

Iran je u nedjelju, 11. studenog, prodao 700 tisuća barela nafte trima kupcima kroz Iransku energetsku burzu (IRENEX), za cijenu od 65 dolara za barel, priopćila je agencija Shana.

Naftu je na burzi ponudila Nacionalna iranska naftna kompanije (NIOC), a minimalna količina za kupnju bila je 35 tisuća barela. Naftu su na kraju kupila tri kupca, kojima agencija nije navela imena: dva po 245 tisuća barela, a jedan 210 tisuća barela nafte.

Podsjećamo: američke sankcije, koje obuhvaćaju i iranski energetski sektor, na snagu su stupile 5. studenog. Privremenu američku polugodišnju dozvolu za nastavak uvoza iranske nafte, bez sankcijskih kazni od strane Washingtona, dobilo je 8 država: Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Turska, Grčka i Italija.

Iranska naftna burza – IRENEX, osnovana je još 2012. g. kao odgovor na uvedene međunarodne sankcije protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa. Sada je ona ponovno aktivirana. Međutim, zbog slabog nadzora središnje vlade i na njoj prisutnih korupcijskih aktivnosti lokalnih burzovnih igrača, ta burza još ne postiže željene prodajne količine, a ti nedostatci, također, utječu i na nižu cijenu prodane iranske nafte od one prvotno tražene. S druge strane, to je stimulans za razne svjetske privatne kupce i špekulante, koji se u takvim uvjetima vrlo dobro snalaze i zarađuju.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like