Iran pronašao krivca za napad na svoje nuklearno postrojenje

Sabotažu u iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzu, koja se dogodila u nedjelju, 11. travnja, organizirao je iranski državljanin po imenu Reza Karimi. 

O tome, u subotu, 17. travnja, izvješćuju lokalni mediji pozivajući se na iranske obavještajne podatke.

Prema IRIB Broadcasting Corporation-u, neposredno prije sabotaže, Karimi je mogao napustiti zemlju. Napad na nuklearno postrojenje izveden je malom eksplozivnom napravom koja je tamo bila unijeta.

Također se navodi kako nije pronađena potvrda verzije da je eksplozija mogla biti popraćena hakerskim napadom.

Podsjećamo: iranski državni vrh,  odmah nakon sabotaže u Natanzu, kao na glavnog krivca počeo je upirati prstom u Izrael. „Ulje na vatru“ toj tezi dolio je i  američki The New York Times, koji je, pozivajući se na svoje izvore, izvijestio  da su američki i izraelski obavještajni službenici “rekli da je Izrael imao ulogu u tome”.

Izrael, tradicionalno, službeno ne komentira takve i slične vijesti koje se, npr. tiču napada izraelskih zrakoplova na ciljeve u Siriji ili bilo gdje drugdje. Tj. ne potvrđuje ih ali i ne negira. Naravno da takva pozicija izraelskog državnog i vojnog vrha otvara mogućnost za različite spekulacije. One su ponekad točne a nekad i nisu. Pritom je stvarnih dokaza uglavnom vrlo malo – poglavito ako se radi o operacijama izraelskih specijalnih službi, prije svega Mossada.





Komentari

komentar

You may also like