Iran razmjestio tenkove uz granicu s Azerbajdžanom i neće tolerirati teroriste s druge strane

Foto: modern diplomacy

Iran je prošloga tjedna razmjestio tenkove i druga oklopna vozila na svom sjeverozapadnom pograničnom teritoriju radi zaštite granice s Azerbajdžanom i Armenijom od nastavka vojnih djelovanja u Nagorono Karabahu i okolnim zonama te regije (pogledaj video ispod teksta). Već smo ranije izvijestili i kako je Iran izvršio velike vojne vježbe svoje protuzračne obrane na kojima su sudjelovale i postrojbe Korpusa straže islamske revolucije.

Iran pozorno prati što se događa s druge strane granice i za to ima razloge i povijesnog karaktera, jer se radi o prostorima Južnog Kavkaza na kojima je postojao  tradicionalno veliki utjecaj Perzijskog carstva i koji su i danas Teheranu više nego interesantni; ali još i više zbog sigurnosnih razloga, prije svega mogućeg prebacivanja i djelovanja islamističkih terorista koji se s Bliskog istoka prebacuju na spomenute bojišnice u turskom aranžmanu.

Zato i ne čudi jučerašnja izjava iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, prema kojoj je Iran zabrinut prisutnošću terorističkih organizacija u zoni Nagorno Karabaha. Ministar je kazao kako Teheran neće trpjeti njihovo prisustvo na svojim granicama i da u tom smislu čeka prijedloge Azerbajdžana i Armenije, kao i od „ruskih i turskih prijatelja“ (info: agencija Tasim).

Zarif je kazao kako terorista u pograničnim zonama za sada nema, ali vjerojatnost da se to promijeni je visoka, zbog čega je Teheran sukobljenim stranama izrazio svoju zabrinutost.

Danas je glasnogovornik iranskog MVP-a Said Hatibzade izjavio kao Iran ulaže napore ne samo za uspostavu primirja u Nagorno Karabahu, već i za postizanje mira (info: agencija Irna). Kazao je kako su do sada poduzete mjere nedostatne i da Iran želi riješiti cjelokupnu krizu a ne samo zaustaviti rat. U tom smislu Teheran očekuje odgovor na iranski plan od svih strana u sukobu, kao i od Rusije i Turske.





Podsjećamo: iranski je predstavnik prošloga tjedan plan Teherana predstavio u Rusiji, kao i Azerbajdžanu, Armeniji i Turskoj.

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like