Iran SAD-u predao diplomatsku notu

U srijedu, 18. rujna, posredstvom švicarske diplomatske misije u Teheranu, Iran je predao SAD-u službenu notu  u kojoj odbacuje svoje sudjelovanje u napadima na naftna postrojenja Saudijske Arabije u noći sa subote na nedjelju. U noti se također upozorava kako je Iran spreman odgovoriti na bilo kakve poteze usmjerene protiv njega.

Inače, švicarsko veleposlanstvo u Iranu ima ulogu diplomatskog „kanala“ između Irana i Sjedinjenih Država, budući da dvije zemlje nemaju diplomatske odnose još od islamske revolucije 1979. godine.

Istodobno je iranski ministar obrane Amir Hatami odbacio optužbe protiv Irana za spomenute događaje na istoku Saudijske Arabije, kazavši slijedeće: „Potpuno je vidljivo. To je bio vojni sukob između dvije zemlje. S jedne strane bili su Jemenci, koji su odmah objavili da su to oni učinili.“

Podsjećamo: takvu je verziju, već isti dan nakon što su napadi i izvršeni, odbacio američki državni tajnik Mike Pompeo, kazavši, kako nema dokaza da je napad izvršen iz Jemena te je optužio Iran.

Inače, saudijsko Ministarstvo obrane u srijedu namjerava predstaviti dokaze o umješanosti Irana u spomenute napade. I Washington također priprema izviješće na istu temu.

 





Komentari

komentar

You may also like